Майкъл Корс

Майкъл Корс – моден дизайнер на луксозна мода с балансиран дизайн

 

На  9 август 1959 г. е роден  Майкъл Дейвид Корс в Лонг Айлънд, Ню Йорк.

Майкъл Корс е световноизвестен моден дизайнер на луксозна мъжка и дамска конфекция, спортно облекло, аксесоари, часовници, бижута, обувки и парфюми. Той е известен и с дизайна на роклята на Мишел Обама за първия си официален портрет.

Още като дете Майкъл Корс го привлича модата, проектира дрехи, които ги продава в мазето на къщата, където живее, но  интересен факт е, че едва на пет годишна възраст успява да  моделира успешно сватбената рокля на майка си за втория й брак.

През 1977 г. се записва в Моден технологичен институт в Ню Йорк, където не продължава и се отказва много бързо. Започва работа през 1978 г. във френския бутик Lothar’s, където бива забелязан с неговата модна визуализация и именно там му позволяват  да моделира и продава своята първа колекция от модни въплащения. Неговите модели са добре приети и с голям интерес, така  модната колекция  “Майкъл Корс”  през  май 1981 г. стартира с проджаби в най-големите универсални магазини Bergdorf Goodman и Saks Fifth Avenue. През същата година Майкъл  Корс пуска на пазара своя женски етикет  с наименованието “Майкъл Корс”.

На какво се дължи модният успех на дизайнера? На семпло и елегантно изработено облекло, което е очарователно и убедително, с използваните техники за продажба, които  се оказват  една печеливша комбинация за успешен бизнес.  Майкъл Корс  пътува  из Съединените щати за малки модни ревюта, които се организират  в частни домове, известни като “багажни шоута”. На 23 годишна възраст търси да покаже своята колекция, като взима най-различни участия – убеждава редакторът на модата Анна Уинтур – тогава от списание Ню Йорк, днес редактор на Vogue – да погледне колекцията, която е направил; взима участия в блестящи  шоуруми в “Мадисън Авеню”, както и показа блестящата си колекция, поставена на леглото в апартамента си. Той използва различни варианти  за да бъде забелязано  модното му творчеството.  От  тези “скромни” начала той скоро има фенове на знаменитости като Барбара Уолтърс и печели награди за дизайн.

През 1993 г. за Майкъл Корс е тежък период, защото получава финансова подкрепа от италианци, които се разоряват и се налага той да се бори сам на пазара, като решението,  което взима е да продава  своята модна колекция на много ниски цени.

От 1997 г. до 2003 г. Майкъл Корс е първият женски дизайнер и креативен директор на френската къща “Селин”, а  през 2002 г.  пуска своята линия за мъжко облекло. През тези шест години, в които заема тази длъжност, той продължава да разширява собствената си марка с мъжки аксесоари и парфюмни линии.

 През 2003 г. печели награда за дизайнер на годината за мъже, дизайнер на годината от Съвета на модните дизайнери на Америка, най-престижната награда в американската мода.

 През 2004 г. линията MICHAEL Michael Kors се присъединява към оригиналния етикет на колекцията на Майкъл Корс и включва дамски чанти и обувки, както и дамско облекло.

През 2013 г. Майкъл Корс  получава почетна награда на Съвета за изкуство за мода на Музея в Модния технологичен институт.

Мисията  на Майкъл Корс  е ориентирана за визия с луксозен начин на живот за жените и мъжете с емблематични продукти /облекло, аксесоари и красота/ с балансиран дизайн от най-висок стандарт на качество, творчество  и технологии.

Снимки: www.michaelkors.com

Днес модната империя на Майкъл Корс продължава и непрекъснато расте с нови линии и индустриални решения, свързани с опазване на околната среда  и повече клиенти по цял свят . Съвместната му компания, основана през 1981 г. в момента произвежда редица продукти под колекция Michael Kors, MICHAEL Michael Kors и Michael Kors Mens, включително аксесоари, конфекция, обувки, подходящи технологии за носене, часовници и пълна гама ароматизирани продукти. Магазините “Майкъл Корс” са разположени  в най-престижните градове в света.

Към дата 1 юли 2017 г.  магазините за продажба на дребно на Майкъл Корс са 979, включително концесии, управлявани от лицензирани партньори.  Модните тенденции Michael Kors може да следите на:  www.michaelkors.com .

Стефка Нейкова – за онлайн списание  за ТЕКСТИЛ, ОБЛЕКЛО, КОЖИ И ТЕХНОЛОГИИ

 

 

Всички права запазени на публикуваните материали на сайта на Онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии © All publications on the Online magazine for Textiles, Clothing, Leather and Technology site are copyrighted© Alle Veröffentlichungen im Online-Magazin für Textilien, Bekleidung, Leder und Technologie sind urheberrechtlich geschützt ©