Мария Бурова

МАРИЯ БУРОВА – художник и дизайнер

“Аз съм дете на изкуството”, което  съчетава изкуството с мода.

МАРИЯ БУРОВА, завършва средното си образование в Художествената  гимназия” Цанко Лавренов” гр. Пловдив и висшето си образование, специалност “Моден дизайн ” във Варненски свободен университет ”Черноризец  Храбър”.

“Смея да твърдя, че там аз открих себе си и съм много благодарна на всички мои преподаватели за задачите,  които ни поставяха и това, че ни насърчаваха да повярваме в себе си.  Разбрах, че стила,  които искам да създавам е за жени, които вярват във себе си и не се страхуват да бъдат различни и смели“, казва Мария Бурова.

Дипломната  работа, която подготвя в университета е на тема ”Обръснах си главата. Не умирам! ”, която получава награда като най-добрата дипломна работа за 2011 г.  гр. Варна.  В нея Мария Бурова, изразява подкрепата си към всички жени,  които са преборили болестта рак и всички,  които продължават да се борят.  В колекцията си представя  рокли,  като във всяка една присъства десен глава на жена без коса. С това изображение дизайнерката иска  да покаже,  че да изглеждаш така не е срамно, не е грозно и не винаги означава, че това е краят.  “Исках да вдъхна вяра и кураж”.

Днес  Мария Бурова е художник и дизайнер, защото  за нея винаги е било интересно да съчетае дрехите по-по различен начин. Взима  нестандартни решения и винаги е смела в това, което създава. Обича да придава акцент на дрехата, харесва  детайлите и сложността в кройката.

Моделите, които създава са екстравагантни, диви и винаги разказват история, защото са много специални  за  нея. Рисува  върху платовете или пришива  отделни елементи. Също така, създава ръчно ушити бижута, които много често са като допълнение към дрехите й.

Мария Бурова взима международни участия. Представя своята колекция в Италия на изложението Eco Etruria Festival, който всяка година показва различни артисти и тяхното изкуство. В Рим представя колекцията си и прави самостоятелна изложба с

нейни скици и модели. В България  е участвала  в самостоятелни ревюта, благотворителни каузи и конкурси, както и представя  своите великолепни колекции   в Стария град-Пловдив на Нощта на музеите, участва  в Handmade day, в  културното  събитие “Различният поглед” гр. Стара Загора и др.

Последното участие на Мария Бурова е в bar Move Капана – Пловдив на 11 август 2017 г., където представи колекцията си  ART FASHION DESIGNEG,  която е вдъхновена от кубът на Рубик. Дрехите са ръчно изрисувани и носят много арт настроение.

Дрехите, които създава Мария Бурова,  може да намерите на нейната фейсбук  страница Masha’s mushrooms https://www.facebook.com/%D0%9Cashas-mushrooms-377524422265077/

 

Стефка Нейкова – за онлайн списание за ТЕКСТИЛ, ОБЛЕКЛО, КОЖИ И ТЕХНОЛОГИИ

 

Всички права запазени на публикуваните материали на сайта на Онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии © All publications on the Online magazine for Textiles, Clothing, Leather and Technology site are copyrighted© Alle Veröffentlichungen im Online-Magazin für Textilien, Bekleidung, Leder und Technologie sind urheberrechtlich geschützt ©