Книги

 „Чудните килими от Котленско”

Автор: Дора Куршумова

Фотографии: Николай Куршумов и Росица Димитрова

Една книга, събрала неповторимата красота на уникалните котленски килими и тяхната история. От нея ще научите как вълнената нишка и народната песен създават шарения котленски килим, какви са магическите тайни на шарките, как многообразието от природни багри живее в килимите от Котленско. Ще научите всичко за килимарския стан, за ежедневието на чевръстите тъкачки, за обичаите на килимарките. Особено интересни са двете глави, посветени на видовете котленски килими: „Котленските мотиви-юрнеци” и „Котленският килим-постелка за празник”. От книгата ще научите много и за килимарството в Жеравна, за моминския живот, вплетен в пухкавите нишки, и за живота на килимарките, втъкан в шарени килими с песен. Една от главите в книгата разказва как се учи килимарският занаят. Книгата е издадена с подкрепата на „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

Цена: 10.00 лв.

Книгата, може да се поръча на: тел.: 044622141 или  0889615617; или по електронна поща на е-мейл: odf.sliven@gmail.com

= = = = =

Комплект за оцветяване „Чудното килимче”

Комплектът съдържа 18 цветни картички с изображения на котленски килими и 18 черно-бели модела за оцветяване. Той е допълнение към книгата „Чудните килими от Котленско”. Текстовете разкриват значението на всяко изображение върху килимите и дават информация за конкретните поводи и празници, на които са се застилали в домовете. Книгата е издадена с подкрепата на „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

Цена: 10.00 лв.

Книгата, може да се поръча на: тел.: 044622141 или  0889615617; или по електронна поща на е-мейл: odf.sliven@gmail.com

= = = = =

„Пътешествието на вълнената нишка”

Автор: Дора Куршумова

Книгата представя срещата на 9-годишната Дорина със старите занаяти и всички предмети, които са използвали тъкачките и килимарките. По един доста интересен начин – чрез приказките, разказани от нейната баба Дора. В тези приказни разговори има много детски въпроси и много отговори, които показват целия път на вълнената нишка – от обикновените овчи косъмчета до срещата й с тъкачния стан. Така детето научава всичко: как се е извършвало стригането на овцете, как се е обработвала вълната, как се е чепкала, как е ставало преденето и навиването на къделя, как са се правели вретената, как се е шарела вълната, как е работел станът, как се е учел килимарският занаят и т.н. Книгата разказва и за предметите за предене и тъкане като дарак, хурка, вретено, къделя, чекрък, мотовилка, масури, въртялка, клувя, хоризонтален и вертикален стан и др. Любопитни са и правилата на предачките и тъкачките, включени в неписания правилник, предаван от поколение на поколение. От този правилник научаваме в кои дни от седмицата не е трябвало да се пипа вълна, от какво дърво е трябвало да бъде направена хурката, на кои празници не се е предяло, защо не е трябвало да се върти празен чекрък, в коя посока се е затъкавало платното, и още много интересни факти, които по странен начин успяват да върнат читателя в миналото.

Интересни са и преданията за магичните сили на дарака, вретеното на чекръка, вретеното на кръстачката, стана и неговите части. Към представянето на всеки уред има и гатанки и поговорки, свързани с него. Книгата включва и доста снимки на уреди и пособия за предене, направени в етнографския музей „От къделята до постелята” в Жеравна, както и в къщите-музеи в селото.

Книгата е издадена с подкрепата на „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

Цена: 10.00 лв.

Книгата, може да се поръча на: тел.: 044622141 или  0889615617; или по електронна поща на е-мейл: odf.sliven@gmail.com

= = = = =

„Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми” съдържа 28 приказки, разделени в четири раздела: Господюви приказки, Царюви приказки, Хорски приказки и Приказки за страховити гостенки. Това, което ги обединява, е фактът, че са свързани със старите занаяти и килимарството.

В първия раздел, например, има приказки като „Господ и вретенарите”, „Как Христос изучил бояджийския занаят”, „Как Господ научил жената да тъче”, „Свети Николай и чудният килим” и др. Вторият раздел съдържа приказките  „Врътчекръкичакдомрък”, „Летящото килимче”, „Чудният килим, който спасил живота на царския син”, „Как предачките отишли на царската сватба” и др. В третия раздел са включени приказките „Мечтата на килимарката”, „Въртежката издава стопанката си”, „Как синът на килимарката се оженил за най-добрата предачка”, „Как хитрата мома се научила бързо да преде” и др. А в четвъртия раздел, с приказки за страховити гостенки, главните герои са самодиви, орисници, вещици, стройници и др.

Автор на приказките е Дора Куршумова. Книгата съдържа и нейни илюстрации, посветени на старите занаяти.

Книгата е издадена с подкрепата на „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

Цена: 10.00 лв.

Книгата, може да се поръча на: тел.: 044622141 или  0889615617; или по електронна поща на е-мейл: odf.sliven@gmail.com

= = = = =

Българската Везбена Орнаментика” –  Иван Коев (1951)

 

Наследството.BG  има удоволствието да Ви представи един изключителен и уникален труд, със също толкова висока културна стойност, който се потапя в дълбините на българската народна шевица, за да разкрие на бял свят нейните дълго пазени тайни и вплетена символиката “Българската Везбена Орнаментика” – Иван Коев (1951).

Цената е 33 лв. + подарък + безплатна доставка.

За печатното издание се приемат предварителни заявки на следния линк:

https://form.jotformeu.com/72722026013342

в периода:
01.10.2017 г. – 01.11.2017 г. с  доставка на 02.11.2017 г.

За Наследството.BG  

Наследството.BG  са един от водещите издатели на луксозни албуми, книги и списания с висока културна стойност за българския народ. Нашата мисия е да:

Спасим, съхраним и популяризираме българското културно наследство. 

Предоставим високо качеството на услугите и продуктите, които предлагаме на достъпна цена.

Направим тези тясно специализирани  познания достъпни за широката публика.

Обединим всички българи, които имат сърце, душа и очи за културните съкровища на нашия народ.

Осъзнаваме, че единствения начин да успеем в това свое начинание е с безкористната подкрепа на всеки един родолюбив българин.

Възстановим изгубените културни съкровища на България и да изтупаме прахта от своето национално самочувствие, защото един народ е толкова голям, колкото големи са културните му постижения.

Всички права запазени на публикуваните материали на сайта на Онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии © All publications on the Online magazine for Textiles, Clothing, Leather and Technology site are copyrighted© Alle Veröffentlichungen im Online-Magazin für Textilien, Bekleidung, Leder und Technologie sind urheberrechtlich geschützt ©