LEATHER STANDARD от Oeko-TEX®

LEATHER STANDARD  от  Oeko-TEX®

Асоциация  Oeko-TEX® издаде на своята 25-та годишнина първите сертификати LEATHER STANDARD от  Oeko-TEX® с разширено продуктово портфолио със сегмент кожа.

Първите направени сертификати са с производител на изделия от овча кожа  G.L. Bowron и Gerberei Hofbrucker фабрика за щавене на кожи,  както и с доставчици на търговската верига Lidl. Група от Neckarsulm  ще използва LEATHER STANDARD от Oeko-TEX® Европа за промоционални цели. Скоро се очаква и издаването на допълнителни сертификати.

 От януари 2017 г. прегледани и сертифицирани от Асоциация  Oeko-TEX® в допълнение към текстилните продукти  са и кожени изделия, а именно облекло от всякакъв вид, кожени обувки, тапицерии и продукти, изработени от смес текстил и кожа.
Асоциацията на Oeko-TEX® отговаря на актуалните тенденции за пазара на текстилни и кожени изделия.

Изискванията и критериите на LEATHER STANDARD от Oeko-TEX®  са почти еднакво строги, както е в списъка с критерии на Standard 100 от Oeko-TEX®. По този начин са обхванати законови разпоредби, както и множество химикали, които са вредни за здравето, дори и да не са били законово регламентирани. В допълнение LEATHER STANDARD от Oeko-TEX® отговаря на изискванията на Закона за подобряване на безопасността на потребителските продукти на САЩ (CPSIA) по отношение на оловото. По време на сертифицирането на кожените изделия се тестват – по отношение, съдържащи  формалдехид,тежки метали като хром (VI), хром, арсен, олово и кадмий, пестициди, хлорирани феноли, фталати,  процес консерванти , PFOS, PFOA, както и забраненото азо оцветител и други оцветители. Характеристиките на продукта, например устойчивостта на цветовете, също се тестват, като  за целта се прави оловно тестване. Основният компонент на продуктите, направени от кожа и текстил, определя сертификацията, която се отнася за продукта: STANDARD 100 от OEKO-TEX® или LEATHER STANDARD от OEKO-TEX®. Изпитванията обаче обхващат целия продукт, включително всички текстилни и кожени компоненти, прежди, ципове и копчета и др.

Както при STANDARD 100 от OEKO-TEX®, следното важи и за LEATHER STANDARD от OEKO-TEX®: колкото по-интензивен е контактът с кожата, толкова по-строги са пределно допустимите стойности, които трябва да бъдат изпълнени. Ето защо се правят разграничения между четири категории продукти: продуктов клас I (артикули за бебета и малки деца) до продуктов клас IV (материали за обзавеждане като покривала, дамски за тапицерии и др.).

От 1992 г. насам, целта на Асоциацията OEKO-TEX® е да осигури независима проверка, като по този начин създава доверие по веригата на доставки за потребителя. С LEATHER STANDARD от OEKO-TEX® тази цел вече е стратегически разширена и се отразява в новото име на асоциацията: Международна асоциация за изследвания и тестване в областта на текстилната и кожена екология.

 

 

 

 

Всички права запазени на публикуваните материали на сайта на Онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии © All publications on the Online magazine for Textiles, Clothing, Leather and Technology site are copyrighted© Alle Veröffentlichungen im Online-Magazin für Textilien, Bekleidung, Leder und Technologie sind urheberrechtlich geschützt ©