Работодател на годината – 2016

Работодател на годината – 2016
На 15 декември 2016 г. се проведе за 13-та година форума „Работодател на годината – 2016” в гр. София от Агенция по заетостта. На тазгодишното издание награди на 12-те отличени работодатели връчиха министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов, председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание Хасан Адемов и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов.
Тази година най-изявените работодатели, партньори на Агенцията по заетостта от цялата страна, бяха класирани в две категории:
В категорията „Работодатели с най-съществен принос на националния трудов пазар” Агенцията по заетостта отличи работодатели, които са осигурили заетост на безработни лица в голям териториален обхват.
Фирма „Калинел” ЕООД, гр. Троян. Фирмата е водещ производител на полиестерна вата, олекотени завивки, възглавници, калъфи за матраци и други, предназначени предимно за европейските пазари. Наградена е за приноса й към осигуряването на заетост на безработни лица на трудовия пазар в обхвата на бюрата по труда в Троян и Червен бряг. От началото на 2016 г. фирмата е заявила 104 работни места и е осигурила устойчива заетост на 75 безработни лица. Една трета от новонаетите лица са от община Червен бряг, която е с високо равнище на безработица. Осигурена е работа на 25 младежи до 29 години и на 7 продължително безработни лица. На всички работници от общини Априлци, Троян, Ловеч и Червен бряг е осигурен безплатен служебен транспорт.

Във втората категория „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар” – е отличен по един работодател от територията на деветте регионални дирекции на Агенцията в страната:
• За региона на Благоевград – „Пирин Текс Продакшън” ЕООД, гр. Гоце Делчев. Фирмата е производител на висококачествена мъжка и дамска конфекция за едни от най-известните световни модни марки. Разкрила е най-много работни места в района на бюро по труда Гоце Делчев и е осигурила трайна заетост на 55 безработни лица, от които 24 младежи до 29 години. За 121 работници от населени места в общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово работодателят осигурява безплатен служебен транспорт.
• За региона на София – „АЛС България” ЕООД, село Мусачево, област Софийска. Основният предмет на дейност на фирмата е изработка и износ на луксозни интериорни елементи от кожа за автомобилната индустрия, като производствените й мощности са ситуирани в град Ихтиман и село Мусачево, община Елин Пелин. Само през последните няколко месеца е наела на работа и е осигурила трайна заетост на 61 безработни лица. Устроени на работа са 20 младежи и 46 продължително безработни лица. Фирмата е осигурила безплатен служебен транспорт за 1 019 работници и служители, пътуващи от 49 населени места от района на Софийска област.