новини

Македонски текстилци обличат европейците с дрехи от известни марки за над 500 милиона долара


Македонски текстилци обличат европейците с дрехи от известни марки за над 500 милиона долара

Македонските текстилци шият най-новите модели на известни европейски марки, с които са облечени гражданите на развитите европейски страни. “Том Тейлър”, “С Оливър”,”Есприт”,”Гари Вебер”,”Мис Сикстин”,”Ескада”,”Уго Бос”, “Томи Хилфигер”, “Гучи “,”Макс Мара “,”Версаче”,”Мотиви”. Това са само част от марките, за които работят нашите текстилци от Македония и които от година на година само увеличават списъка с марки, за които работят и нови пазари, които завладяват.
Най-много се шият облекла за Германия, около 70 на сто от общите поръчки са на известни търговски марки именно от там. От миналата 2016 година е започнал поход за завладяване на нови пазари, като френският, английският и норвежкият. Македонските конфекции шият облекло и модни аксесоари за световно известни марки по за над 500 милиона долара средно годишно. Тази година се очаква тази цифра да се надвиши, като се има предвид все по-големият интерес за наемане на наши фирми. И ако доскоро основният ни коз беше евтината работна ръка, с която застрашават дори Kитай, сега основни атрибути, които са усъвършенствали македонската конфекция са малки поръчки с високо качество и бърз срок на доставка. Цифрите говорят, че местната текстилна индустрия бързо се връща на пистите от преди кризата от 2009 г., когато широко се отричаха поръчките от чужбина.

Предлагаме качество, а не евтина работна ръка

– Текстилният клъстер миналата година имаше много дейности за насърчаване на македонския потенциал и интересното е, че се опитваме да спечелим нови пазари, на които до сега не сме били представени. Статистически нашите текстилни фабрики най-много изнасят в Германия, предходната 2015 г. износът е 66 на сто, а за миналата година очакваме да бъде над 70 на сто. Така че, традиционно за нас Германия е основен партньор, нашите фирми добре познават този пазар, знаят изискванията на чуждестранните марки. Подкрепени от много организации в страната, миналата година направихме усилия за навлизане на нови пазари като английски, френски, с редовно участие в панаири, които са организирани там. Има определени резултати и няколко сключени сделки с купувачи от тези пазари. Но за по-бързо влизане на тези пазари трябва време, т.е. разпознаваемост, в смисъл клиентите да започнат да разпознават Македония като страна, която предлага качествено производство на облекло. Повечето от тях нямат информация, че една трета от общия износ в страната е от производство на облекло и че сме толкова развити в този план – казва Наташа Сивевска, изпълнителен директор на Текстилен клъстър.
Тя подчертава, че са имали голяма подкрепа от македонски организации в чужбина и че вече има сключени договори за малки поръчки с някои марки и от Норвегия. Също така подчерта, че ако доскоро основен коз на македонските текстилни фабрики е евтината работна ръка, сега ситуацията е променена.

-Сега сме разпознаваеми от кратките срокове на доставка, възможността за производство на малки серии, познаването на чужди езици, качество в производството. Ние последните години се специализирахме в производството на малки серии с високо качество и е трудно да се вписва, когато изискват големи серии с ниско качество и ниски цени. Така имахме няколко купувачи от Турция, които имаха големи поръчки за “Зара”, “Бершка”, големи серии с ниско качество и ниски цени и нашите заводи не се вписаха в този бизнес, дори и в момента не ни отговарят – казва Сивевска.

Придобиване на нови пазари
Македонските текстилци работят поръчки за известни марки “Том Тейлър”, “С. Оливър”,”Есприт”,”Гари Вебер”,”Мис Сикстин”,”Ескада”,”Уго Бос”,”Томи Хилфигер”,”Гучи”,”Макс Мара”,”Версаче”,”Мотиви” и списъка непрекъснато се разширява.

Новите марки от френския и английския пазар не са известни у нас, но нашите компании са започнали да си сътрудничат с марки като “Буху”, “Некст”, “Аманда Вакли” от английския пазар, а от норвежкия пазар марката “Kлоз ту май харт”.
С това, което правим за големи марки, можем да отбележим, че поне сред нашите стотина членки, работната ръка не е евтина, заплатите са по-високи в сравнение с други текстилни компании у нас и шият по-скъпи марки.
Kомпаниите членки на Kлъстер за текстил не иска да се насърчават с ниска работна ръка, а с бързи срокове за доставка, високо качество, малки поръчки – казва Сивевска.
Тя очаква официалните данни за миналата година, които скоро ще бъдат публикувани, за да преодолеят средното от последните години от 500 милиона долара износ.

Александра Филиповски
Текстилен клъстер, Македония

Очаквайте продължение!

Всички права запазени на публикуваните материали на сайта на Онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии © All publications on the Online magazine for Textiles, Clothing, Leather and Technology site are copyrighted© Alle Veröffentlichungen im Online-Magazin für Textilien, Bekleidung, Leder und Technologie sind urheberrechtlich geschützt ©