Лаборатория „CAD-CAM-CAE обучение и технологии”

Лаборатория „CAD-CAM-CAE обучение и технологии”, МФ, с най-съвременни софтуерни програми

Гаранция за отлични резултати и успешна реализация.
Новооткритата (12.01.) специализирана компютърна лаборатория към катедра “Машинни елементи и неметални конструкции”, МФ е една от най-съвременните в Университета. Тя стана факт благодарение на щедрото дарение на фирмите, дългогодишни партньори, КАД Пойнт ЕООД – София и БиЕмДжи Дейта ООД – София. Материалната стойност на дарението до момента е 278 200 лв.
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Само за информация софтуерът, в цени за комерсиални потребители, е няколко стотин хиляди евро.
Благодарение на новото оборудване, преподаватели и студенти от ТУ ще имат възможността да се докоснат до най-съвременните решения за машинно проектиране като използват най-новите версии на програмите на Аутодеск за проектиране, дизайн и моделиране на всички етапи от инженерния процес при създаване на нови детайли, елементи, възли, агрегати и цялостни машини. На всички желаещи ще бъде предоставена възможност за работа с тези продукти за решаване на поставени студентски, научни, практични и производствени задачи; изготвяне на курсови проекти; подготовка и провеждане на лабораторни и семинарни упражнения; работа по проекти и договори, с което се придобиват и натрупат допълнителни умения и опит. Компютрите и софтуерът ще допринесат за повишаване на нивото на преподаване, а студентите ще усвоят съвременни технологии с цел по-лесна реализация на пазара на труда.
Само опитният машинен инженер, специалист и конструктор може да оцени по достойнство изброените предимства на този софтуер с огромния брой стандартни елементи, които при максималното им използване водят до бързо и лесно изграждане на проектираното машинно изделие, получаване на надеждна и работоспособна конструкция, ниска себестойност на крайното изделие и взаимозаменяемост на голяма част от детайлите.
Това позволява бърза и лесна реализация на проектирания продукт и утвърждаване, доказване и израстване на бъдещия инженер, каквито са нашите студенти.
Радостно е, че сред нас са личности, благодарение на които ние продължаваме да повишаваме своя престиж с качеството на нашето обучение, каза ректорът проф. Георги Михов на откриването.Тази лаборатория е достояние на целия Университет, защото в нея ще се обучават не само студенти от всички факултети, но и дипломанти, докторанти и млади учени. Надяваме се тези наши възпитаници след време също да обърнат поглед към своя Университет. Благодаря на фирмите дарители за тяхното спомоществователство и им желая просперитет.
Деканът проф. Милка Вичева изрази задоволството си, че дарението се случва точно в МФ. „Мястото й е точно тук, каза тя, защото ние обучаваме всички студенти в университета и обучението, придобиването на знания със съвременни CAD продукти, гарантирано ще стигне до всички. Надявам се и вярвам, че отношенията ни ще са от полза и за двете страни и пожелаваме съвместното сътрудничество да се развива по същия успешен и дори още по-ползотворен начин.
Спонсорите г-н Георги Харизанов, управител на БиЕмДжи Дейта ООД – София и Юри Николов, възпитаник на университета, управител на КАД Пойнт, благодариха за предоставената им възможност да осъществят една своя мечта и посочиха, че дарението е само едната страна на партньорството с университета, което има 15-годишна история. Те подчертаха, че връзката с преподавателите, с хората, които подготвят бъдещите специалисти, е много важна за тях. Ще помагаме методически, активно и оптимално възможностите на лабораторията да се използват пълноценно, обещаха те. Инвестициите ще продължат и в бъдеще. Извън стойността на това дарение се предвижда, след съгласуване между фирмите дарители и водещи преподаватели в МФ, дареният софтуер да се разшири с пакети на CAM и допълнителен CAD с крайни елементи; Провеждане на сертифицирани курсове за обучение по специализирания софтуер; Изготвяне и предоставяне на информационни материали други съвместни дейности.
ЧЕСТИТО И УСПЕХ НА ВСИЧКИ!
Инж. Юри Николов: “Сега средата е много по-конкурентна, но и с много повече възможности и за студентите, и за университетите. Не е тайна, че за индустрията не достигат инженери, да не говорим за добри инженери. Дарението, което направихме, ще помогне на кадрите на ТУ, а и на самия университет, да са по-конкурентоспособни. Благодарен съм на моите преподаватели за добрата подготовка. Предвид работата ми сега малко съжалявам, че не съм бил усърден повече, макар че бях много добър студент. Това, което се научи, никога не е излишно. Искам да кажа на младите колеги, че в инженерната професия няма безполезно знание. Надяваме се студентите и преподавателите да оценят по достойнство направената инвестиция, активно да използват нейните възможности и успешно да намират реализация с постигнатите резултати“.
Доц. Георги Тонков, катедра МЕНК, ръководител на лабораторията: „Ние сме изключително доволни, че софтуерен гигант като компанията Autodesk, чрез фирмите КАД Пойнт и БиЕмДжи избра за партньор МФ, с който си сътрудничат от години, тъй като Autodesk e лидер в доставката на CAD решения за всички области на промишлеността и инфраструктурата. Като преподавател в областта на машинознанието и машинните елементи оценявам високо постижението – да имаме лаборатория от такова високо измерение. Реализирахме я благодарение на съвместните усилия, в продължение на почти една година, между ръководството на МФ, в лицето на декана проф. Милка Вичева, ръководството на ТУ, в лицето на проф. Любомир Димитров и преподаватели от катедра МЕНК от една страна и фирмите дарители, от друга. Лабораторията ще бъде активно използвана по предназначение и периодично осъвременявана с нови табла, плакати и допълнителен софтуер. Ние сме поели моралното задължение към дарителите, на техния сайт да публикуваме всеки месец поне едно реализирано на практика изделие или най-малко 10 такива за година. За 3 години ние поемаме ангажимента да проектираме поне 30 функционални изделия, намиращи практическа реализация.предоставен от редакцията на в. “Нов технически авангард”.

Материалът е предоставен от редакцията на в. “Нов технически авангард”.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.