Global Organic Textile Standard с нова версия 5.0 – критерии и актуализации

Global Organic Textile Standard с нова версия 5.0 – критерии и актуализации
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
На 1 март 2017 г. най-новата версия 5.0 текстилен стандарт Global Organic Textile Standard (GOTS) е вече в сила. GOTS е световно признат стандарт за обработка на текстил с 95% с биологичен етикет („kbA/kbT”) или най-малко 70% с етикет (“произведено с “) контролирани и отгледани органични влакна.
GOTS има за цел да определи изискванията, които осигуряват биологичното състояние на текстила. Тя обхваща процесите на производство, преработка, опаковане, етикетиране, износ, внос и дистрибуция на всички естествени влакна.
Версия 5.0 на стандарта включва по-строги критерии за регенериране на влакна и въвеждането на нова категория за комбинирани продукти. GOTS се придържа към основните си разпоредби, като минималния процент от сертифицирани органични влакна, общите забрани на опасни химикали, конвенционален памук, изначален полиестер и вещества със спорен процес като ген или нанотехнологии. Критериите за одобрените влакна от конвенционална фракция на остатъчни влакна относно отглеждането им да затегнати.бяха
Използването на вискоза и модал се ограничава до 10% (25% за чорапи и спортно облекла). Употребата на Лиосел се допуска и е позволено до 30% поради своят по-устойчив производствен процес.
За първи път под GOTS “комбинирани продукти” са одобрени детски колички, креватчета, столчета за кола или мебели с тапицерия, като са сертифицирани и съответно маркирани на материала /плата/.
Въз основа на принципите на Глобалния договор на ООН, които съдържа с GOTS има включен нов раздел – социални критерии за етични бизнес практики – насоки за борба с корупцията.
Въвежда се задължително GOTS система на управление с използване на инструменти социални пръстови отпечатъци с програмата “Fingerprint™” на Международната организация за социална отговореност (SAI). GOTS поддържа тази социална система , така че чрез нея компаниите ще могат да разберат и измерат днес тяхното социално въздействие и евентуално да подобрят в по-надеждно, прагматично и икономически ефективен начин своите процеси на стандарат, качество и работна сила.
“Всеки GOTS актуализация е тънка линия между строги, проверими критерии на нуждите на устойчивия пазар.Така, че в момента имаме от една страна по-строги правила за регенерирани целулозни влакна, а от друга страна, трябва на първо място, така наречените комбинирани продукти в текстилната част да се признават като сертифицирани. Това наше разширяване на продуктовата гама увеличи приносът на GOTS за устойчиво развитие “, казва Рахул Баякар, директор на GOTS за развитие, стандарти и осигуряване на качеството.
Global Organic Textile Standard е международна работна група, състояща се от четири дружества OTA (САЩ), IVN (Германия), SA (Шотландия) и JOCA (Яппония). Целта на този стандарат е да разработва, изпълнява, преглежда, опазването на околната среда и популяризирането в текстилната и шивашка индустрия. Стандартът обхваща процесите на производство, опаковане, етикетиране, продажба и дистрибуция на всички текстилни изделия, които контролира най-малко 70%, направени от естествени влакна и произведени по биологичен начин и основните стандарти на международната организация на труда.
Стандартът не определя критериите за кожа и кожени изделия.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.