Изложба на българско облекло от VІ до Х век

ИЗЛОЖБА С РЕКОНСТРУКЦИИ НА ОБЛЕКЛО ОТ VІ ДО Х ВЕК “БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ РАННОТО СРЕДНОВЕКОВИЕ” – ДРЕНОВЕЦ
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Изложба “Българите през ранното средновековие” с реконструкции на облекло въоръжение и снаряжение от VІ до Х век ще бъде открита на 17 март 2017 г., в “Паметохранителница”, село Дреновец, община Ружинци, област Видин.
Изложбата представя българското ранносредновековно облекло, въоръжение и снаряжение, изложено върху фигури в цял ръст. Репликите са изработени по методите на историческото реконструиране и са реално използвани в средновековни събори и фестивали на територията на страната и в чужбина.
Реконструкциите са дело на Йордан Сивков, реконструктор от гр. Добрич, които се занимава с исторически възстановки и експериментална археология повече от 10 години, като специализира в изучаване облеклото на българите от Първото българско царство, въоръжение и снаряжение. Негови реконструкции и информационни табла са представяни на изложби в различни музеи из страната, на средновековни панаири, фестивали и събори. Организира беседи, изнася лекции и живи уроци по темата. Създава и администрира Проект “Средновековен български костюм 6-7 и 8 век”.
Организатори на изложбата: “Паметохранителница” Дреновец; Община Ружинци; Сдружение “Авитохол”;
Изложбата може да се разгледа до 24 март 2017 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.