новини1

Курс по ръкоделие в регионален исторически музей – Перник

КУРС ПО РЪКОДЕЛИЕ НА ДАНТЕЛА „ПОАНЛАС” В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЕРНИК
В Регионален исторически музей -град Перник се проведе от 13 до 17 март 2017 г. курс по ръкоделие на дантела „Поанлас”. „Поанлас”, преведено от френски, означава дантела от бодове и ширити. Тази техника се е появила през XVI в. в Западна Европа. Тя се нарича още ренесансова и сполучливо имитира брюкселската дантела. Популярна у нас от 40-те години на ХХ в.


Майсторката на дантели Надка Стоянова показа отделните стъпки на сътворяването ѝ, рисувайки с ширита и иглата така, както рисува фантазията и иглата на художника. На 20 март в музея беше открита изложба на нейни ръкоделия и музейната публика се възхити от красотата и изяществото на дантелените образци.

Снимките са предоставени от РИМ-ПЕРНИК
Материалът е предоставен от РИМ-Перник за ОНЛАЙН СПИСАНИЕ ЗА ТЕКСТИЛ, ОБЛЕКЛО, КОЖИ И ТЕХНОЛОГИИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Всички права запазени на публикуваните материали на сайта на Онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии © All publications on the Online magazine for Textiles, Clothing, Leather and Technology site are copyrighted© Alle Veröffentlichungen im Online-Magazin für Textilien, Bekleidung, Leder und Technologie sind urheberrechtlich geschützt ©