Изложба “Носиите на Карпатския басеин” в Унгарския културен институт – София

ИЗЛОЖБА “НОСИИТЕ НА КАРПАТСКИЯ БАСЕЙН” в Унгарския културен институт – София
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
На 5 април от 18.00 ч. се открива изложбата на МИШКОЛЦКИЯ МУЗЕЙ „ОТО ХЕРМАН” – “НОСИИТЕ НА КАРПАТСКИЯ БАСЕЙН – СБИРКА НА ДЬОРД БАРНА” в Унгарския културен институт-София.
Откриват: Н. Пр. Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария, Джени Маджарови г-жа Илдико Хайду, куратор на изложбата.
Приветствие: г-н Андраш Какоцки, заместник директор на Музей “Ото Херман”.
С участието на танцьорите Димитър Корчаков и Кристина Семова.
Една от най-живописните части на традиционната европейска селска култура са разнообразните носии на различните народи, етнографски групи и региони. Унгарското селско облекло се формира паралелно със стиловите епохи на народното изкуство. През втората половина на ХІХ век, с навлизането на фабричните тъкани, дрехите – особено женското облекло – се превръщат в подходящ израз на специфичните особености на даден регион, селище. Облеклото като система от символи издава обществения статус, възрастта, семейното
положение на своя притежател, подсказва за различните празнични поводи, може да бъде подходящо дори за изразяване на лични чувства.
Настоящата изложба е поглед върху сбирката на частния колекционер Дьорд Барна, представяща носиите от Карпатския басейн.
Богатата колекция съдържа 280 носии от 19 региона и 120 селища, 173 от тях могат да бъдат видяни върху манекени в цял ръст. Настоящата подборка, която ще бъде видяна в Унгарския културен институт, се състои от 44 банера. Сбирката показва празничните носии от селата и полските градове в периода от края на ХІХ до средата на ХХ век на четирите големи региона на Карпатския басейн (Задунавието, Фелвидек – дн. Словакия, Алфьолд – Голямата унгарска равнина, Трансилвания). Наред с унгарските етнографски групи са показани и разнообразните носии на немските, южнославянските, румънските, българските и други народности. Богата е подборката от носии от унгарските територии извън сегашните граници на Унгария: от Трансилвания (днес Румъния) – Калотасег, Сек (рум. Сик), чанго, както и от Фелвидек – облеклата от региона на Зобораля. Значителна стойност имат трансилванските саксонски носии и облеклата от Тороцко (рум. Риметеа). За музея особена ценност представляват 42-те колоритни носии от региона на етнографската група матьо (Мезьокьовешд, Тард, Сентищван).

Изложбата ще продължи до 21 април 2017 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.