LEATHER STANDARD от Oeko-TEX®

LEATHER STANDARD от Oeko-TEX®
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Асоциация Oeko-TEX® издаде на своята 25-та годишнина първите сертификати LEATHER STANDARD от Oeko-TEX® с разширено продуктово портфолио със сегмент кожа.
Първите направени сертификати са с производител на изделия от овча кожа G.L. Bowron и Gerberei Hofbrucker фабрика за щавене на кожи, както и с доставчици на търговската верига Lidl. Група от Neckarsulm ще използва LEATHER STANDARD от Oeko-TEX® Европа за промоционални цели. Скоро се очаква и издаването на допълнителни сертификати.
От януари 2017 г. прегледани и сертифицирани от Асоциация Oeko-TEX® в допълнение към текстилните продукти са и кожени изделия, а именно облекло от всякакъв вид, кожени обувки, тапицерии и продукти, изработени от смес текстил и кожа.
Асоциацията на Oeko-TEX® отговаря на актуалните тенденции за пазара на текстилни и кожени изделия.
Изискванията и критериите на LEATHER STANDARD от Oeko-TEX® са почти еднакво строги, както е в списъка с критерии на Standard 100 от Oeko-TEX®. По този начин са обхванати законови разпоредби, както и множество химикали, които са вредни за здравето, дори и да не са били законово регламентирани. В допълнение LEATHER STANDARD от Oeko-TEX® отговаря на изискванията на Закона за подобряване на безопасността на потребителските продукти на САЩ (CPSIA) по отношение на оловото. По време на сертифицирането на кожените изделия се тестват – по отношение, съдържащи формалдехид,тежки метали като хром (VI), хром, арсен, олово и кадмий, пестициди, хлорирани феноли, фталати, процес консерванти , PFOS, PFOA, както и забраненото азо оцветител и други оцветители. Характеристиките на продукта, например устойчивостта на цветовете, също се тестват, като за целта се прави оловно тестване. Основният компонент на продуктите, направени от кожа и текстил, определя сертификацията, която се отнася за продукта: STANDARD 100 от OEKO-TEX® или LEATHER STANDARD от OEKO-TEX®. Изпитванията обаче обхващат целия продукт, включително всички текстилни и кожени компоненти, прежди, ципове и копчета и др.
Както при STANDARD 100 от OEKO-TEX®, следното важи и за LEATHER STANDARD от OEKO-TEX®: колкото по-интензивен е контактът с кожата, толкова по-строги са пределно допустимите стойности, които трябва да бъдат изпълнени. Ето защо се правят разграничения между четири категории продукти: продуктов клас I (артикули за бебета и малки деца) до продуктов клас IV (материали за обзавеждане като покривала, дамски за тапицерии и др.).
От 1992 г. насам, целта на Асоциацията OEKO-TEX® е да осигури независима проверка, като по този начин създава доверие по веригата на доставки за потребителя. С LEATHER STANDARD от OEKO-TEX® тази цел вече е стратегически разширена и се отразява в новото име на асоциацията: Международна асоциация за изследвания и тестване в областта на текстилната и кожена екология.