“АЗ СЪМ БЪЛГАРКА!” – изложба и филм на българки в народни носии

“АЗ СЪМ БЪЛГАРКА!” – ИЗЛОЖБА И ФИЛМ НА БЪЛГАРКИ В НАРОДНИ НОСИИ
На 13 май 2017 г. от 18.00 ч. в гр.София, ресторант “МоМа”, ул.Солунска 28 ще бъде открита изложба – представяне на проект и филм “АЗ СЪМ БЪЛГАРКА!” с автор – фотограф Радослав ПЪРВАНОВ.
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
На изложбата ще бъдат показани 30-те от най-добрите снимки, които са направени в стария Пловдив, Габрово, Жеравна, Арбанаси, Смолян, Трявна, Враца, Копривщица, Боженци, Средногорието, Кюстендил, Централен военен клуб София, Люлките на християнството – София, Пернишката крепост, Царевец, Паметника на Свободата – Шипка, Лазаровден в Етъра, поля с рапица, Розобер, Хан Хаджи Николи във Велико Търново, Рупите – Мелник и Петрич, Двореца в Балчик, житени поля, лавандулата, Соколски манастир, Махала Баба Стана, Дряново и Етнографски музей на открито „Етър” през зимата.
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Снимковият материал по проекта е заснет в периода от октомври 2014 г. до декември 2016 г. Участие в снимките взимат 25 българки, 25 носии, 2 деца, а фотографа прекарава 111 часа в снимки, снима 30 сюжета на 39 места.
Целите, на които залага Радослав Първанов е да бъдат снимани млади българки на различни кътчета и забележителности в страната ни, облечени в български автентични модели “народни носии” от съответния регион. Онази Българка, която е пременена в традиционно облекло с различни мотиви на бродерия и шевица, което носи послание за необятна красота и елегантност, лъчезарна и тучна, въздействаща чувството за добро, баланс и хармония от отминали времена, но запазени и предадени днес.
По време на изложбата ще бъде представен филм на проекта “Аз съм Българка!” – един разказ с фотоси, който представя хронологията на снимките и топъл поздрав от всяка една заснета участничка в проекта и много интересни моменти .
Авторът на проекта предоставя специална възможност на всички българи, гости и туристи в страната ни, да посетят изложбата “Аз съм Българка!”, която ще гостува на местата, където са направени снимките, с изяществото на българската красота, съчетана “облечена” с носия.
Вход: Свободен!
Тук, може да следите следващите изложби по места: https://www.facebook.com/i.am.bulgarian.woman/?pnref=story

Стефка Нейкова – за ОНЛАЙН СПИСАНИЕ ЗА ТЕКСТИЛ, ОБЛЕКЛО, КОЖИ И ТЕХНОЛОГИИ