Майски дни на дизайна

МАЙСКИ ДНИ НА ДИЗАЙНА – АРТ ФЕСТИВАЛ

Нов Български Университет и галерия „Едно“ организират арт фестивал – МАЙСКИ ДНИ НА ДИЗАЙНА до 19 юни 2017 г.
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Идеята на проекта е да позиционира Нов Български Университет и галерия „Едно“ , като едни от водещите институции в страната и чужбина в областта на дизайна. Участвайки в този проект НБУ е организатор на едно от големите събития за дизайн в страната продължаващо в рамките на месец и половина. В събитието участват както студенти, така и преподаватели проф. д-р Е. Панайотова, доц. Е. Тодорова, гл. ас. д-р И. Попов, гл. ас. д-р Б. Калоянова, гл. ас. д-р К.Савова и др., а също и значимите имена от българската дизайн сцена, като Красимир Капитанов един от най-реализираните български дизайнери в областта на интериора. Николай Табаков – артист, музикант, дизайнер и автор на едни от най-емблематичните осветителни тела на българската и международна дизайн сцена, Христо Ангелов, Марта Абланска, Лиляна Караджова, Руслан Лозев, Стоян Бунджалов, нови, но вече утвърдени имена в полето на дизайна и съвременното изкуство. Иновативното и надграждащото в проекта ни от 2017 година е това, че ще бъдат организирани множество творчески работилници, както и традиционно ще бъдат направени представителни изложби и редица семинари.
Проекта има сериозна добавена стойност в подкрепа на образованието и културата на студентите от НБУ и широката софийска общественост, чрез възможността да се срещнат лично с едни от най-големите имена в интериорния дизайн, дизайна на осветителни тела и съвременното изкуство. Провеждането на творчески работилници, създадени специално за тях и водени от интериорни експерти и високо квалифицирани преподаватели. Ще бъде осъществен мащабен ленд арт и сайт специфик арт проект с екологична и устойчива насоченост в област Корал, край Лозенец. Освен това, в рамките на фестивала ще бъде представена изложба на студентите от НБУ от департамент „Дизайн” в Мол-Сердика, галерия „ЕДНО“, галерия „Лампион“ и изложбените пространства на НБУ, както ще има и възможността за щанд на НБУ. Не на последно място е и творческата работилница „Пулпа“ с водещ Весела Станоева преподавател от Дортмунт, Германия и възпитаник на дизайн академията в Айндховен по време на пътуващ семинар резултатите от които ще бъдат представени в изложбените пространства на НБУ, Сердика център и галерия „Едно“.

ПРОГРАМА

1-7 май 2017 – Уърк шоп осветителни тела – Николай Табаков.

8-16 май 2017 – Изложба с резултатите от уърк шоп Николай Табаков галерия.

19 -26 май 2017 – Как да направим Българската азбука с мозаечна техниката от Равена или от ръчно направена хартия: водещ, Кина Богданова – Равена или Весела Станоева от Академията в Айховен, провеждане в залите на НБУ . Произведенията на участниците в творческата работилница ще останат за провеждане на изложба в НБУ.

22 -30 май 2017 – Междууниверситетска студентска изложба „Нестандартна светлина 2017“, съвместно със студенти от специалност „Педагогика на изкуството“ от СУ „Св. Климент Охридски“, която ще се проведе в сградата на СУ под ръководството на проф.д-р Орлин Дворянов от СУ и проф.д-р Борис Сергинов от НБУ.

29 май-4 юни 2017 – Творческа работилница, пътуващ семинар – Ленд ард и устойчив дизайн
с. Лозенец, хотел Амбелиц, местност Корал.
Водещи: преп. Руслан Лозев, гл. ас. д-р Биляна Калоянова, докторант Ева Гебрева, проф. д-р Б. Сергинов, гл. ас. д-р Иво Попов, Ралица Попова, преп. Руслан Лозев, гл. ас. д-р Биляна Калоянова, докторант Ева Гебрева и Весела Станоева.

30 май 2017 – Семинар «Средства и материали в дизайна» – Текстил за и извън интериора – водещ докторант Евелина Гебрева.

31 май 2017 – Семинар «Средства и материали в дизайна» – Изкуството и иновативните материали в интериора – водещ Руслан Лозев.

1 юни 2017 – Семинар «Средства и материали в дизайна» – Отговорен дизайн – водещ,
гл. ас. д-р Биляна Калоянова.

2 юни 2017 – Семинар Алтернативно осветление «Създаване на лампи» – семинар отворена лекция, творческо ателие – водещ : Ралица Попова, д-р Иво Попов.

3 юни 2017 – Семинар „Ленд арт“ и неговото влияние върху дизайн в пространствена среда – семинар отворена лекция и творческо ателие – водещ проф. д-р Борис Сергинов.

4 юни 2017 – Весела Станоева от академията по дизайн в „Айховен“ Холандия – Творческо ателие „Пулпа“.
9 юни 2017 – MONEV GALLERY – или 20 юни.
Изложба на дипломанти и студенти от магистърска програма „Пространствен дизайн“ и бакалавърска програма „Интериорен дизайн“ и надрисуване на фотография с Yoga book “????
„Параметрични и еко обекти в дизайна -2017“
Атриум, МОЛ „Сердика“, бул. „Ситняково“ 48.
Модератори: проф.д-р Борис Сергинов, Руслан Лозев, гл.ас.д-р Биляна Калоянова и д-р Иво Попов.

12-17 юни 2017 – Творческа работилница на студио Kapitanov design „Обществени интериорни пространства“ – www.kapitanovdesign.com.
Водещ: Красимир Капитнанов – Зали и ателиета на НБУ.
Модератори: проф.д-р Борис Сергинов и д-р Иво Попов.

19 юни 2017 – Изложба на студенти и участници в „Творческа работилница на студио Kapitanov design“ изложбени пространства НБУ.
Модератори: проф.д-р Борис Сергинов и д-р Иво Попов.
Партньори на събитието са: Lenovo (Леново) – България, Nemetschek vectorworks (Немечек) – България, Сердика център – София, Галерия ЕДНО – Монев, Хотел Амбелиц, Студио – Kapitanov design, Сдружение „Изкуство в действие“.