BIOSTEEL® влакна с висока производителност

BIOSTEEL®ВЛАКНА С ВИСОКА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ
AMSilk GmbH, индустриален доставчик на синтетични копринени биополимери обяви ново стратегическо партньорство с водещия производител на прежди Gruschwitz Textilwerke AG за разработване на висококачествени продукти, използващи Biosteel®влакна. С това партньорство се цели засилване най-вече на съществуващото тригодишно стратегическо сътрудничество и допълнение в областта на високите технологии, като се разработи и развие в иновативно отношение, необходимият производствен процес на Biosteel ® влакна с висока производителност.
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Biosteel® влакна: Революция в производството на прежди.
След години на изследване и развитие, и повече от 200 000 часа инженеринг, AMSilk през 2013 г. става първата компания в света, която успешно произвежда синтетични копринени влакна, използвайки патентован и възпроизводим биотехнологичен процес. От това развитие се получава Biosteel®тъкани, първото високоефективно бионично влакно с истинска екологична цялост. В сравнение с традиционните влакна, влакната Biosteel® предлагат превъзходни характеристики: те са изключително здрави и леки (с намаление на теглото от 30% в сравнение с обикновените влакна), антиалергични, силно дишащи и втриване на влага.
Biosteel® тъкани вече се използва в индустрията на облекло.
Историята на AMSilk е доста интересна. Започва първо да работи с Gruschwitz Textilwerke AG през 2014 г. с цел да продължи разработване и комерсиализация на Biosteel® влакна. Доказаният опит на Gruschwitz в областта на синтетичните продукти и производителността на прежди, съчетана с традициите и иновациите, които повече от 200 години го правят идеален партньор.
Сред най-новите иновации на Gruschwitz са: специална технология за покритие, използвана за изключително издръжливи офшорни въжета DSM Dyneema® и много сложни прежди за Johnson&Johnson, който е “глобален играч” в медицинския текстил.
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Съвместната научноизследователска и развойна дейност на AMSilk и Gruschwijz Textilwerke AG през 2015 г. дават технологична иновация, вместо да разчита на специализирани плетачни машини за обработка на Biosteel®влакна/технологични иновации/, компаниите успяват да обработят копринените биополимери на традиционни плетачни машини. Резултатът е на лице и днес е факт – първият текстилен плат, изработен биотехнологично от произведени синтетични копринени влакна – революция в текстилната индустрия. Тази технология поставя основата за партньорство на AMSilk с Adidas, обявен за първи път през ноември 2016 г. за изпълнение на високо производство на спортни обувки, произведени от влакна Biosteel®.
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Днес с развитието на Biosteel® и целите на стратегическото партньорство между AMSilk и Gruschwitz е да разработят нови иновационни прежди на базата на влакна Biosteel®, със специален акцент върху продуктите за премиум пазари. В допълнение към работата си двете компании ще си сътрудничат по-тясно относно довършителни процеси на Biosteel® прежди, като например рафинирано покритие без PFC, оптимизиране за конкретна област на приложение и окончателното производство на влакна /финиширане/.
“Като добре установен и интерактивен екип, AMSilk и Gruschwitz ще развият бъдещето, насочен към текстилната, автомобилната и авиационната промишленост” – казва Severin Bertsch, директор на Fiber Business, AMSilk.
“Всички наши продукти са разработени в съответствие с нашата мисия “свързване на противоположности” – съчетаване на високоефективност за околната среда. Новата обувка Adidas, направена от Biosteel® влакна е пример за това, закото е изработена с новото откритие на високопроизводителност при 100% биоразградимост.
Biosteel® влакна – са първите високоефективни бионични влакна с истинска екологична цялост. Следващият за генериране биополимер от коприна е вдъхновение от биологична коприна – материал, който е изключително труден и гъвкав като каучук. Произведено от AMSilk, водещ световен производител на копринени биополимери, материалът е произведен в промишлен мащаб чрез патент-животни при свободен процес, който разчита на бактериална ферментация и се захранва от възобновяеми ресурси.
Biosteel® тъкани се използват: за производството на иновативни обувки, защото са здрави, леки и изработени от ефективен материал, те намират предназначение с добри стойности към добавяне на продуктите в автомобилната промишленост, модата, дома/интериор и облекло.
За Gruschwitz Textilwerke AG, е средно предприятие, което през 2016 година отпразнува своя 200 годишен юбилей, със седалище в Югозападна Германия. Gruschwitz като доставчик на преработваща промишленост, която се е специализирала и днес е “иновативен специалист” в разработването, производството и продажбите на технически конци и прежди. Обработва от естествени влакна и почти всички химически и високопроизводителни влакна, достъпни в световен мащаб по отношение на модерни машини за усукване /въртене, навиване и плетене. Благодарение на ефикасните си линии за покритие с единични нишки, Gruschwitz е в състояние да осигури допълнително функционализиране на преждите.
Gruschwitz Textilwerke AG ще продължи успешно да работи за своите клиенти в областта на автомобилостроенето, медицината и промишлеността, от началната идея до крайния продукт. www.amsilk.com
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
За AMSilk GmbH е първия в света доставчик на синтетични копринени биополимери и има седалище в Planegg близо до Мюнхен, Германия. Те имат устойчиво производство, използвайки патентован биотехнологичен процес, високоефективни биополимери с уникални функционални свойства на естествен продукт. Органичният високоефективен материал може да се използва за медицински или технически продукти, както и в козметични съставки. AMSilk високоефективните биополимери дават на ежедневните продукти уникални свойства. Полимерите са биосъвместими, дишащи и много здрави.
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
AMSilk високопродуктивните биополимери се разпределят под формата на копринени буби (микрочастици), Silkgel (хидрогел) или Biosteel® (влакна). Понастоящем те се използват в покрития за продукти за медицинска технология, в текстилната промишленост, както и за съставка в продуктите за лична хигиена. www.biosteel-fiber.com