Носители на награда иновации на TECHTEXTIL 2017

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
По време на официалното откриване на международния панаир за технически текстил и нетъкани текстилни материали Techtextil 2017 г. на 9 май 2017 г., международно жури присъди за четвърти път в четири категории осем иновативни продукта с Techtextil Innovation Award 2017.
В категории:
“ново приложение” – победител е Centexbel (Белгия) – организация с нестопанска цел и Peterseim Strickwaren от Мюлхаузен /Тюрингия, Германия/.
Centexbel подкрепят пациенти по време на рехабилитация и след операция на коляното с интелигентна превръзка за коляното. Текстилен сензор определя ъгълът на коляното в реално време, информира пациента и предлага упражнения чрез приложението App.
Peterseim Strickwaren със SEAL печат представя базалт трикотаж, морски системи, като шамандури, които предпазват влиянието на околната среда и намаляват разходите за поддръжка до 40%.
категория “нови технологии” – с победители: Компанията V. Fraas Solutions in Textile (Горна Франкония,Германия),с решения SITnet-нетно натоварване на товарна мрежа, в която свързващите точки на ремъците работят без да са зашити. Мрежата по този начин е напълно плоска, равномерно-гладка с еластични характеристики, която е в състояние да понесе натоварвания по-високи в сравнение с конвенционалните продукти /колани, вързани в мрежи/.
Vetex NV (Белгия), дружество, което е специалист за покритие и ламинирани технологии. Тяхната отличена иновация е OC2PUS технология, която позволява прилагането на полиуретаново покритие на гъвкави субстрати, т.е., функционализиране на текстил, без използването на разтворители като спорен диметилформамид (DMF). За тази цел се използват специално разработени полиуретанови смоли, които са химически втвърдени по време на процес на покриване.
категория “нов продукт”, печели Texlock (Лайпциг,Германия) с иновативна и текстилна основа за заключващо устройство за велосипеди. Тя е лека и гъвкава, със своята мека повърхност защитава боята на велосипеда.
Penn Textile Solutions (Падерборн, Германия), специализирана в производството на еластичен текстил и получава награда за иновации в тази категория за Ombra-DLS със засенчващи мрежи, които се използват при фасадна конструкция или монтаж на прозорец. Чрез разширяване на мрежата в по-голяма или по-малка степен, светлината, която се допуска до помещението или сградата може да бъде променено и контролирано в съответствие с необходимото, без значение колко светлинна енергия в момента е на разположение.
категория “нов материал” – Институт за текстилна химия и химични влакна (ITCF) (Денкендорф, Германия) получава наградата за Purcell-устойчив композитен материал, направен от чиста целулоза. Целулозата се използва за усилващи влакна, с висока якост и като компонент матрица.
Durafiber Technologies (Франция), една от водещите световни производители на полиестерни влакна, тъкани и материали. Тяхното отличие се присъжда за алкално-устойчив полиестер НТ-прежда. Тестовете показват, че преждата запазва и поддържа оригиналните си технически характеристики /т.с. първоначалните си свойства/ почти непроменени, дори ако то в продължение на дни при висока температура влиза в контакт със силно алкални продукти.
По време на панаира всички печеливши иновативни продукти на Techtextil Innovation Award 2017 могат да се видят на специална изложба в зала 6.1 (Stand A94).
Techtextil Innovation Award 2017 за пореден път показва забележителни постижения и нови разработки по продуктовата гама Techtextil.

Награда за иновации на Texprocess е идеална платформа, която предлага да представите своите иновативни продукти на световно ниво пред международни търговски посетители и преса по време на Texprocess.

Techtextil Innovation Award се признава за най-новите разработки, същевременно и насърчава нови, нетрадиционни идеи и виждания, подкрепя диалога между индустрията и научните изследвания, производители и потребители.

ОНЛАЙН СПИСАНИЕ ЗА ТЕКСТИЛ,ОБЛЕКЛО, КОЖИ И ТЕХНОЛОГИИ