„Бяла си, мамо била – бяла и хубава” на Исторически музей – Каварна

„Бяла си, мамо била – бяла и хубава” на Исторически музей – Каварна

Исторически музей – Каварна открива изложба „Бяла си, мамо била – бяла и хубава” на 20 май 2017 г. в Нощ на музеите.
Изложбата се осъществява благодарение на десетките каварненки, които станаха съпричастни към идеята и споделиха своя сватбен ден, като ни предоставиха своите булчински рокли и аксесоари, снимки и спомени.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Без съмнение сватбата е начало на ново семейство, нов дом, нов живот, начало на много надежди. Традиционната българска сватба е истински спектакъл, в който всеки от участниците има точно определено място и смисъл. А главната роля в него изпълнява булката.
Експозицията проследява историята на булчинското облекло през ХХ век, бързо променящата се мода и критерии за естетика. Сватбената премяна на булката в българската традиционна култура се отличава с общо установени обредни атрибути: червеното було, булчинският венец, специалната венчална връхна дреха, металните накити. Навлизането на европейската мода променя постепенно както традиционната сватба, така и премяната на булката. В бели булчински рокли, внесени от Европа, започват да се женят дъщерите на богатите каварненци. Тази мода постепенно навлиза в градовете, като се възприема в средите на лекари, учители, буржоазията и сред по-заможните занаятчийски среди. Булките по селата продължават да се женят в традиционни за населените места облекла или по-официални рокли, съчетани с бяло було. Тази тенденция продължава и след Втората световна война, когато бедните следвоенни години не позволяват голямо разточителство.
През 50-те години на ХХ век модерни стават т.нар. „комсомолски сватби”, които изместват мястото на събитието от дома, а основни участници в гражданските сватбени ритуали са вече не роднините, а приятелите и колегите на младоженците.
Масово бялата булчинска рокля навлиза у нас от средата на 60-те години на миналия век.