ПГ по облекло “Недка Иван Лазарова” – Русе във “Фестивала на знанието”

Професионална гимназия по облекло “Недка Иван Лазарова” – Русе във “Фестивала на знанието” с етно колекция

       Професионална гимназия по облекло “Недка Иван Лазарова” – Русе е държавно училище със 120 – годишна история, създадено по време на Възраждането чрез дарение на прогресивни българи. Сградата на училището, разположена в непосредствена близост до красивата река Дунав, е построена през 1933 г. и е била предназначена за Светско девическо училище.
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Професионална гимназия по облекло “Недка Иван Лазарова” – гр. Русе е училище с дългогодишни традиции и опит в обучението на творци в областта на модата в града, страната и чужбина. Днес ние пазим спомена за предшествениците си, отдали своите умения и знания за създаването и просперитета на училището. Гимназията е наследник на женско благотворително дружество „Стопанка”, основано през 1869 година. Инициативата за създаването му идва от Училищното настоятелство в Русе, от учителките в главното русенско Девическо училище и от русенската общественост във възрожденското читалище „Зора“. Основна цел в неговaта дейност е принципът на благотворителността, просвещение на русенските девойки, възпитанието им в патриархален дух. Дружеството е учредено от 40 русенки, които „работят неуморно, на драго сърце, с чиста съвест, с любов към Отечеството и Русе.“
След Освобождението по инициатива на Стоянка Доганова, Дружеството, което е едно от най-многобройните и активни членове на Българския женски съюз, през 1895 г. поставя началото на своето Девическо професионално училище, второто в страната след училището на софийското дружество “Майка”. От 1933 г. то носи името на Недка Иван Лазарова, в чиято памет съпругът й – виден русенец, дарява 510 000 лева за построяване на девическо училище с единственото изискване то да носи името на съпругата му на „вечни времена”.
Делото на основателите на училището е доказателство за това как се създава, развива и усъвършенства една идея, родена от добродетелта и ентусиазма на далновидни и родолюбиви българи, която е реалност до днес. Историята на Професионална гимназия по облекло “Недка Иван Лазарова”- град Русе е пример за това как мъдростта на традицията и опитът на поколенията се обединяват, за да впишат възпитаниците му в света, който се нуждае от красотата, създавана от тях. Не случайно девизът на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – гр. Русе е прочутата фраза на Ивон Делендр: „Ние обличаме духа, а не само тялото си!”.
Вече повече от век училището допринася за развитието на професионалното образование в България. Знанията и професионалните умения, които учениците придобиват, им гарантират успешен старт в живота. В Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – гр. Русе учениците се подготвят по професиите „Моден дизайн”, „Моделиране и конструиране на облекло от текстил”, „Производство на облекло от текстил”, „Фризьорство” и „Козметика”. Бъдещите дизайнери, технолози, конструктори и моделиери на облекло и текстил често участват със събствени колекции в редица ревюта, модни форуми и други инициативи.
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
С етно ревю възпитаниците на училището имаха шанса да разкрият творческия си потенциал, отговорно отношение към работата и иновативни идеи.
С представената колекция „Красиви и стилни в многообразието” младите дизайнери от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе разкриха по интересен и атрактивен начин характерните особености, духа и стила на българския костюм и обеклата на турския, ромския, руския, еврейския и арменския етнос.
Тъкмено с вдъхновение векове наред, облеклото е своеобразна художествена изява на различни национални култури. В процеса на своето развитие облеклото е приемало елементи от облеклото на различни народи.
Всеки от основните типове облекла има множество варианти и инварианти. Формирали са се в резултат на културно взаимодействие между носиите на отделни области и райони или между носиите на отделни етнографски групи.
Магията на носията е в силата и символа на шарките, в блясъка на сърмата, монетите, мънистата, в причудливите форми, обрисувани от гайтани, ширити и бродерии.Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Въздействието на облеклата в колекцията бе постиганото по креативен начин от талантливите дизайнери от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – Русе чрез съчетаването на традиционните национални облекла със съвременни материи и модни тенденции.

ПГО „Недка Иван Лазарова” – Русе