Текстилни структури за ново строителство на Techtextil 2017

Награди “Текстилни структури за ново строителство”

Techtextil 2017, водещ международен панаир за технически текстил и нетъкани текстилни материали представи вдъхновяващи материали от оптични влакна, платове за леки конструкции и функционални тъкани за архитекти, собственици на сгради, строителни инженери и проектанти за сектор “BuildTech“.
Парарелно с това, международно жури от известни строителни инженери и архитекти присъди осем награди в различни категории в конкурс “Текстилни структури за ново строителство” на Techtextil 2017. Този конкурс е предназначен за студенти, на който Techtextil отличава най-добрите идеи на студенти и млади специалисти за използването на текстил и текстилни материали в областта на строителството.
Конкурсът се определя като “конкуренция между студенти”, с цел студентите да покажат своите практически проекти за изграждане на нови сгради, с внедряване на материал от текстил, както и бъдещото приложение и привличане на текстил като строителен материал в съвременната архитектура и строителство.
Наградените проекти са:
Първа награда в категория “макро-архитектура” – Katrin Fleischer от Технически университет – Мюнхен за проект “Разгъваем покрив”, това е мобилен навес, състоящ се от сгъваема опорна решетка/мрежа под формата на барел, с интегрирана мембранна покривка /активен на огъване/.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Katrin Fleischer от Технически университет – Мюнхен – “Разгъваем покрив”

Втора наградаMargarita Fernández Colombás, Miguel Ángel Maure Blesa, Raquel Ocón Ruiz и Hugo Cifrе от Европейски университет – Мадрид за “Espacio de la Nube”. Проектът е базиран на технология за пневматични палатки, която е позната от закрити тенис кортове. Журито за тази идея подчерта, своите впечатления за сложността на проекта върху естетическите, структурните и пространствените равнини.
На трето мястоAhmad Nouraldeen от Университет за приложни науки, Анхалт за дизайн на проект “Жилищна палатка за бежански лагери”, която е под формата наподобяваща палатките на американски индианци , функционална, интегрирана и в същото време възобновява енергията и подобрява живота и условията на живот на обитателите в нея чрез топлинна изолация и вентилация.
Първо място в категория “микро-архитектура” – Luani Costa от Университет на Мино, Португалия за “Смарт фасаден елемент”. Адаптивна система, която се състои от триъгълни мембранни елементи, поотделно или като цяло за реакция към специфични условия на околната среда-вятър, дъжд и слънчева радиация и
може да бъде отворена или затворена, според желанията на потребителя.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Luani Costa от Университет на Мино, Португалия – “Смарт фасаден елемент”

Второто място в тази категория – Julia Mayer от Технически университет – Виена за концепция “Tryplo”, нова интерпретация на модулна система за текстилни блокове.
Изграждащи блокове с модул от геометрията на тетраедър строителство и могат да бъдат комбинирани в пространствени структури.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Julia Mayer от Технически университет – Виена “Tryplo”

Първо място в категория “материал иновации” – Natascha Unge и Idalene Rapp от Художествена академия – Берлин – Вайсензее за проект “Stone Web” /Каменна мрежа/.
Приносът на проекта е, че илюстрира един от най-важните аспекти на леката конструкция и основен принос към използването на влакнести структури за проектиране на светлина в строителството, което може да се разглежда като тенденция-настройка за използване на структури на основата на влакна в областта на строителството.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Natascha Unge и Idalene Rapp от Художествена академия – Берлин, Вайсензее -“Stone Web”

Второ място в тази категория – Malu Lücking, Rebecca Schedler и Jack Randol от Художествена академия – Берлин –Вайсензее с проект “Shifting Stone” /Изместване на камък/, сглобяема система с плат базалт, която може да бъде интегрирана в една фасада. “Shifting Stone” визуализира и използва връзката между влакна от един от най-тежките камъни и го преобразува в гъвкава самоактивна система.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Malu Lücking, Художествена академия – Берлин

В категория “композити и хибридни структури” – Anne-Kathrin Kühner за своята отлична идея “Текстилен бетон”.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Anne-Kathrin Kühner “Текстилен бетон”

При производството на текстилен бетон, текстилната тръба се запълва с високоефективен бетон. Така получената нишка е гъвкава и може да бъдат оформени веднага след като тръбата се напълни с комбинация от бетон, за да се получат тъкани, плетени или слепени текстилни изделия.

Онлайн списание за ТЕКСТИЛ, ОБЛЕКЛО, КОЖИ И ТЕХНОЛОГИИ