Музеен детски център на ЕМО „Етър”

Музеен детски център на ЕМО „Етър”

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Дъжд ли? Няма проблем, в Музеен детски център на ЕМО „Етър” е сухо, топло и уютно!

Синоптичната прогноза няма особено влияние върху децата. Информацията за жълти кодове, валежи или гръмотевични бури не може да ги спре да се забавляват. На 3 юни през Музейния детски център преминаха отново много деца със своите родители.
Анастасия идва от Букурещ, столицата на Румъния. Момиченцето е седнало до майка си и се забавлява в Музейния детски център на ЕМО „Етър”. Заедно с тях е и приятелката на Анастасия. Двете деца създават герои за куклен театър. Първо ги очертават върху бял лист, след това ги оцветяват (Анастасия е отличен художник).
Майката разказва, че вече са посетили Боженци, а преди време семейството е било на Банско. „ЕМО „Етър” е прекрасно място”, впечатлена е майката на Анастасия, която споделя, че в Румъния, около Сибиу, също има музей от такъв тип.
Гого е на четири години, на въпроса: „Колко пъти си идвал в ЕМО „Етър”?, отговаря „100 пъти”. Не е склонен да дава интервюта, но не от притеснение. Просто му е много по-забавно да играе с везната в Музеен детски център, където дори не се налага някой да му обяснява какво е това. Гого нарежда теглилките и знае, че везната трябва да се уравновеси.

Преди да дойдат в Музейния детски център много от децата и родителите са видели как се плете с царевична шума. Седнала на чардака, Вера Цанева се опитва да запази традицията.

Убедена е, че каквото предадем на децата и младежите от занаятите и традиционните домашните занятия, това ще бъде запазено за бъдещите поколения.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Списание за текстил, облекло, кожи и технологии