Първи национален панаир на музейните сувенири

Първи национален панаир на музейните сувенири


Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

В ЕМО „Етър” ще се проведе Първи национален панаир на музейните сувенири на 16, 17 и 18 юни 2017 г.. Събитието включва академичен и търговски панели, творческа работилница и изложба. Началото на Първия национален панаир на музейните сувенири е на 16 юни  2017 г.от 12:30 ч., когато е откриването на изложбата „Майсторство от близо и далеч”. Експозицията е разположена над Дърворезбарската работилница в музея.  От 13:00 ч. стартира академичната част, в която ще се включат специалисти, чието професионално развитие е свързано със създаването и разпространението на музейни сувенири – дизайнери, финансисти, търговци. „Сувенирът – огледало на музейната идентичност”, е темата, с която Борил Караиванов от Дизайн студио „Редизайн“ ще открие академичния панел на Панаира. За „Мястото на сувенирния магазин в музея – архитектурна, дизайнерска и търговска перспектива” ще говори Делчо Делчев, представител на Smart FabLab. Евгения Ангелова, гл.счетоводител на ЕМО „Етър”, ще представи какъв опит има музеят при създаването и пласмента на сувенирите си. „Икономика на музейните сувенири в чужбина. Сувенирите в Музей „Дом на хумора и сатирата” е темата, която ще представи Маргарита Доровска, директор на Музей „Дом на хумора и сатирата”. Художникът Янко Янков е насочил вниманието си към „Музейните сувенири през погледа на производителя”. Творецът ще представи добрите практики и проблемите, които съществуват пред развитието на музейната сувенирна индустрия.

След 16:30 часа Академичният панел продължава с отворена дискусия между участниците.

Събитията от втория ден на Първия национален панаир на музейните сувенири, 17 юни 2017 г., започват в 09:30 ч. с „Творческа работилница по дизайн-мислене”, която ще се проведе в лоби бара на Хотел „Странноприемница” в ЕМО „Етър”.

В същия час, 09:30, в музея започва Пазарище за сувенири, където свои продукти ще представят музеи, фирми-производители, неправителствени организации и други, които работят в сферата на разработването на музейни сувенири.

От 16 до 25 юни 2017 г.  във фоайето на хотел „Странноприемницата” към ЕМО „Етър” ще може да се види изложбата „София за вкъщи” – проект на Студио „Комплект”, представящ осем прототипа на сувенири за столицата. Идеята на създателите й е да зададат нови подходи в комуникацията с различни публики. „София за вкъщи” променя възприятието за идентичност на българските сувенири и разширява представата за тях чрез нови дизайн обекти. Представените прототипи имат висока художествена стойност, но заедно с това са функционални и говорят еднакво добре на българи и чужденци. Поканени са осем дизайнери, които се изявяват в различни сфери – графичен и продуктов дизайн, мода, илюстрация и текстил, бижута.

Организатори на Първия национален панаир на музейните сувенири са: Министерство на културата, ЕМО „Етър” и Сдружение „Български музеи”.

Партньори на инициативата са: Studio Komplekt и Smart FabLab.