Юбилейна изложба – “От раклата на баба”

„ОТ РАКЛАТА НА БАБА“ – юбилейна изложба

 

Регионален етнографски музей – Пловдив  представя юбилейна изложба на майстор-тъкачката Николина Драмова „ОТ РАКЛАТА НА БАБА“-ритуални и обредни кърпи, шалове, тишлайфери и покривки. Изложбата ще продължи до края на месец юни 2017 г.
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Николина Драмова е родена на 11 април 1937 г. в гр. Габрово. Завършва техникума по текстил със специалност „Тъкани“ и през 1958 г. започва работа в комбинат „Марица“ в гр. Пловдив. По-късно специализира „Проектиране на тъкани“, а съдбата я среща с най-добрата майсторка на тъкани, Стойна Кръстанова, и Николина става една от нейните многобройни ученички. Вдъхновена от нейната любов за възраждане на старите тъкани и използването им в съвременния бит, тя започва да работи усърдно и да усъвършенства своите умения.
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
През 1977 г. става член на „Задругата на майсторите на народни занаяти“. С малък колектив тъкачки изработват национални носии и костюми за филмовите продукции „Време разделно“, „Капитан Петко Войвода“ и др. Представяла е свои тъкани на изложби в България и чужбина. Зя нейната дългогодишна дейност говорят многобройните  грамоти и награди.
И така в продължение на 40 години, дори в момента е неуморно зад стана и вплита своята любов в типичните български тъкани за радост на ценителите на българското народно изкуство.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Николина Драмова посвещава изложбата си на 80-годишния си юбилей и на 40-годишнината от както е започнала работа в задругата. Тя също е станала учител за много тъкачи, сред които снаха ѝ, Елена Драмова и внучка ѝ, Нина Драмова, които също са майсторки на тъкаческия занаят.