Модна колекция Out of Fashion

Модна колекция Out of Fashion

Изложбата Out of Fashion в Централен музей, Холандия – се открива от 8 юли 2017 г., на която ще бъде изложена  модна колекция от  преди 100 години. Посетителите ще бъдат потопени в един свят на дрехи от 18-ти век, маншети на царски гиготи и експериментални костюми до  днес.

През 2017 г. Централният музей отбелязва факта, че преди 100 години първият музей е назначил първия си платен моден куратор -един забележителен факт в световен мащаб. Карла де Йондж започва своята кариера като архиватор на музейната колекция, но бързо успява да я превърне в постоянна изложба за костюми и да продължи да разширява значително музейната колекция. През последните 100 години преминава през големи промени относно събиране и разширяване на исторически костюми до фокусиране върху концептуалния и съвременен национален и международен мод.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Двукомпонентна роба от 1892. Снимка: Adriaan van Dam

Експозицията на изложбата подчертава  богатство и разнообразие  на самата мода в няколко колекции, като всяка колекция е разделена на самостоятелни теми – Мода в четири теми – съвременна  историческа  мода,   групирана в  четири теми: производител, носител, възстановител и визионерът, едно изследване и вдъхновение на днешните дизайнери; Открийте историите зад снимките и колекцията – “Live Science Program”  поглед зад екраните на реставрационно студио, където текстилни реставратори ще покажат на място как работят върху различни костюми от модната колекция, а  посетителите ще имат възможност освен да наблюдават  етапите на работа, а и да задават своите въпроси на експертите; Студио за манекени повечето от дрехите в изложбата се показват на манекен. Обличането на тези манекени се нарича “манекениране” и това е един  доста специализиран начин  и отнема много време. Именно затова е заложена тази част от изложбата,  като на памучни материали са направени копия от различни емблематични модни дизайни, с които може да се експериментира  по желание; MAISON на FAUX– експозицията  показва проектирана  серия от предмети, които  запазват дрехите “за вечността”-дизайн, който стимулира всички останали сетива.

Централният музей разполага с богата модна колекция от около 10 000 елемента, включително и  аксесоари. Това се счита за една от най-големите и значими  колекции в Холандия, както за исторически костюми, така и за съвременна мода. Известни дизайнери са представени на изложбата като Herpen, Maison Martin Margiela, Vivienne Westwood, Jan Taminiau, Issey Miyake, Viktor & Rolf, Craig Green and Junya Watanabe и др.

През целия изложбен период  ще се представи емблематичния памучен халат от Мартин Margiela от 1999 г. и H&M палто.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Ескейпизъм- look 9 (2011), Iris van Herpen. Снимка: Adriaan van Dam

Изложбата Out of Fashion ще може да се разгледа до 22 октомври 2017 г.

Адрес на музея:

Rietveld Schröder House

Prins Hendriklaan 50

3583 EP Utrecht, Netherlands