Работилница за филцов шал в техника нунофелтинг

Работилница за филцов шал в техника нунофелтинг

 На 12 август 2017 г. /събота/от 11.00 до 17.00 ч. в гр. София  ще се проведе Работилница за филцов шал в техника нунофелтинг.

Вълната и малко количество декоративни прежди и влакна са включени в цената. Може да си носите ваши прежди и влакна за декорация. Платът за шала не е включен в цената. Трябва да си осигурите сравнително тънък плат с рехава структура от естествена материя от памук, коприна, вълна, лен или в краен случай – вискоза. Може да бъде и готов шал с характеристиките, изброени по-горе.

Ако не успеете да намерите подходящ плат, разполагамe с подходящ памучен плат в кремаво бяло на цена 10 лв. за 2 метра  и няколко големи памучни шала в бледо бежово-жълто и кафяво на цена  12 лв.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Времетраене на работилницата е 6 часа. Цена: 60.00 лв.

 Нунофелтингът е един много нов дял от плъстенето на вълна, открит през последната четвърт на 20 век. Същността му се състои в съчетаване на готова тъкан и много малко количество вълна, често с добавяне на интересни влакна и прежди. Крайният резултат е съвсем нова и различна тъкан или готово изделие, което има богата текстура и притежава качествата на ръчно изработен текстил, който сам по себе си може да бъде наречен изкуство, в зависимост от уменията на автора. Всеки аксесоар или дреха, създаден в тази художествена техника, е уникален, защото не може да бъде повторен! Ценността на изделията от плъстена вълна идва и от използването на напълно или преобладаващо естествени материали, чийто комфорт съвременните хора започват да търсят все по-често.
Изделията, създадени в техника нунофелтинг се харесват много от днешните дами, защото освен артистичност, често те притежават финес и ефирност, подходящи за преходните сезони, а дори и за лятото!

Техника нунофелтинг изглежда много лесна и често се показва в клипчета в интернет. За съжаление това е само привидно и зад кадър остават множество съществени тънкости, без които няма да се справите.
Важен е и критерият за добре заплъстено изделие: вълнените и декоративните влакна и прежди трябва да са много добре захванати за основата на плата и в никакъв случай не бива да се отделят лесно, още повече да се ронят! Нунофелт дрехата или аксесоарът след подходящо пране (на ръка, до 30 градуса по Целзий) трябва да запазва формата и размера си, както и добрия си външен вид.

Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна, или кредитна карта на POS терминал на място.

Може да заплатите и предварително по банков път, за което е необходимо да се свържете с г-жа Светлана Костова за данните за сметката и да ви се издаде фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете се обадeте по телефона!

 За записване, потвърждаване и допълнителна информация:

тел. 0887 99 31 66 – Светлана Костова

Носете си непременно две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да отнесете творенията си у дома.

Имайте предвид, че често времето на работилницата за създаване на подобен шал е недостатъчно за окончателното му завършване и може да се наложи да направите това у дома.

 Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

 

За ЛАнААрт

ЛАнААрт, провежда индивидуални  и групови работилници и занимания по филц – фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна. Основател на работилницата е Светлана Костова, която е  художник и дизайнер приложни изкуства и художествен текстил,  един съвременен художник с магистратура по история и икономика, преподавател на свободна практика по плъстене на вълна (филц). Нейната мечта е сбъдната, въпреки времето и пътя, който е трябвало да измине и днес тя е отдадена изцяло на заниманията с изкуство. Работи главно в областта на художествения текстил, а филцът е нейната голяма любов, която й дава необятни възможности и поле за изява. „И макар че вече доста години обучавам желаещите на тази магия, наречена плъстене на вълна, все още се чувствам като развълнувана ученичка, която открива това невероятно изкуство! “ – казва Светлана Костова.