В Банско демонстрират стари занаяти

В Банско демонстрират стари занаяти

Всяка вечер преди старта на концертите от Юбилейното 20-то издание на джаз фестивала в Банско ще се демонстрират стари занаяти. До края на Фестивала, следобедите в планинското градче ще бъдат разнообразявани с демонстрации на позабравени вече занаяти като предене, изработка на сувенири от тъкани, тъкане на „разбой” в музей „Велянова къща”, плетене на кука игла и плетене на шушони. В последната фестивална вечер ще бъде направена и демонстрация на българска бродерия.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

По време на  фестивала до 12 август 2017 г. в Дома на изкуствата може да разгледате двете открити изложби „Живопис, графика, стъкло” по програма Произведено в България и „Българска шевица – код, искра, традиция”.

Изложбата „Българска шевица – код, искра, традиция” – експозицията е впечатляваща, защото е избродирана с шевици картата на България,  изработена от Здравка Цветкова от Банско. Тя намира вдъхновение от красотата и разнообразието на българската бродерия, както и характерните за всяка фолклорна област стилове, с които българските жени са създавали естетика и изящество в облеклото си през вековете. Картата с шевици е колективно дело на жените от националното сдружение „Седянка”, плод на тяхната събирателска и проучвателна дейност на българските шевици.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии