Празник на калоферската дантела

ПРАЗНИК НА КАЛОФЕРСКАТА ДАНТЕЛА

 Кметство Калофер, Национален музей  “Христо Ботев” и Народно читалище “Христо Ботев-1869” Ви канят на 15 август 2017 г. от 9.00 ч. в гр. Калофер на ПРАЗНИК НА КАЛОФЕРСКАТА ДАНТЕЛА.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

На празника ви очакват Демонстрации на плетене на калоферска дантела, която не само се е съхранила, но е и претърпяла развитие като занаят, осигуряващ прехраната на калоферки, както и се е превърнала в изкуство; празнична литургия, спектакъл “Бяла магия”, изложба на художника Илия Янакиев “Под купола на небето, в сянката на цветовете” и Базар на открито.

За Калоферската дантела

 Дантелите, плетени със совалки на цилиндър се изработват предимно в Западна Европа и са по-известни като „брюкселски”. Именно на базата на брюкселската дантела се развива и калоферската.

 Техниката на изплитането е еднаква, но и тук българката е изразила своите възгледи за красиво, като е заимствала направо от прекрасната ни природа. Така се появяват типично българските мотиви – рози, еделвайси, листа, лалета, слънчогледи, които придават нов и различен вид на „брюкселската” дантела и я превръща в „калоферска”.

През 1910 г. в Калофер се открива първото и единствено в страната ни Дантелено училище „Трудолюбие”.  Училището е с двугодишен курс на обучение и се издържа от Калоферското общинско управление, Калоферската дружба в София и Женското дружество „Просвещение” в града. В това училище са получили знания и професионални умения в създаването и изработването на совалков тип дантела около 1 800 жени и момичета.

В годините от създаването на Дантеленото училище до Втората световна война дантеленото производство носи значителни приходи, както за самите плетачки, така и за Калофер и допринася за стопанското му развитие. През 1935 г. Дантеленото училище е закрито. Изработването на дантелите се пренася изцяло в домашни условия. Умението за създаване и плетене на дантелите се предава от майка на дъщеря, от баба на внучка.

През последното десетилетие, интересът към калоферската дантела отново се възражда. От 1999 г. ежегодно, на 15 август в деня на големия християнски празник –  Успение на Пресвета Богородица, се провежда Празникът на калоферската дантела. В него взимат участие плетачки на совалкова дантела от цялата страна, а също и гости от Англия, Шотландия и Белгия. (Национален музей  “Христо Ботев”, Калофер).