ХV Международен панаир в ЕМО „Етър”

ХV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър” 

 

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

 

От 2 до 6 септември 2017 г. в ЕМО „Етър” – Габрово ще се проведе ХV Международен панаир на традиционните занаяти .

 Това е единственото у нас събитие, съобразено с българските традиции, което се организира по музейна концепция. Панаирът има сериозен принос за опазване на родното културно наследство. В тазгодишното издание над 120 участници от цял свят ще се включат в Международното изложение-базар на традиционни занаяти. Представяните предмети са ръчно изработени и са живата връзка с националните или местните художествени традиции. В изложението ще участват майстори от България, Република Южна Африка, Судан, Хърватия, Сърбия, Русия, Румъния и др. Международната майсторска надпревара през 2017 г. е по Иконопис. Участниците – зографи от България, Русия, Украйна, Румъния и Албания, ще популяризират традиционните иконографски школи, характерните за тях техники, сюжети и материали. Победителят в Надпреварата получава Голямата награда „Сребърна хлопка” и правото на самостоятелна изложба в ЕМО „Етър”.

На  2 септември  2017 г. е откриването на изложбата–базар „Текстилни изделия”, с която се представя Марияна Георгиева от Пловдив, победител в Майсторската надпревара „Тъкане на колани на кори” през 2016 г.

За първи път в рамките на Панаира се провежда Младежка секция, в която ще участват ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив и Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненка школа”.  От 3 до 5 септември 2017 г. те ще имат възможността да представят своето творчество пред зографите, участници в Майсторската надпревара.

На 2 и 3 септември  2017 г. в ЕМО „Етър” може да се види изложението-базар „Традиционни техники за украса и багрене”, по време на което ще бъдат представени боядисване с растителни багрила, украса на традиционно облекло, басмаджийство, изработването на декоративни плъсти, изделия от царевична шума, багрене на гайтан и украса на родопски терлици. За пръв път в историята на Панаира има специално обособено пространство, където съвременни творци да представят свой „прочит” на традиционни занаяти.

От 4 до 6 септември 2017 г. на изложение-базар, наречено „АртЗона“, може да се види развитието и модерното приложение на стари техники за шиене, плетене, украса и багрене. Произведенията са уникални и са само ръчна изработка.

На 4 септември 2017 г.  от  12:00 ч. ще бъде открита  XIII Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“ , който продължава и на 5 септември 2017 г.  Форумът е разделен на две секции: „Иконопис” и „Традиционни занаяти в миналото и днес”. Участие са заявили 42 български и 7 чуждестранни специалисти от Хърватска, Румъния, Сърбия, Судан и Македония.

На 2 септември 2017 г. от 10:30 ч. ще се открие   изложбата „Традиционни занаяти от Иран”. Тя може да бъде разгледана до 6 септември 2017 г. и представя  произведения на традиционната иранска миниатюра и калиграфия, както и предмети на традиционните ирански занаяти – „каламзани” ( гравиране върху метал), „минакари” (емайлиране) и „хатамкари” (инкрустация върху дърво).

През месец  юни в ЕМО „Етър” бе открита изложбата „Майсторство от близо и далеч”, посветена на ХV Международен панаир на традиционните занаяти, която може да бъде разгледана.  Експозицията представя чуждестранното участие през годините чрез фото и видео материали, както и над 100 дарени и откупени експонати, съхранявани във фонда на музея.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Част от експозицията на изложбата „Майсторство от близо и далеч”/сн. ЕМО „Етър”-Габрово/

На  4, 5 и 6 септември 2017 г.  посетителите на ХV Международен панаир в ЕМО „Етър” ще могат да се запознаят с възстановки и демонстрации на занаяти и домашни занятия от традиционния бит на българите – биене на масло в балканска мандра, пушене и сушене на сини сливи, приготвяне на мармалад, демонстрация и обучение в ковачество и мелене на царевица във воденица-караджейка, построена през 1780 година.

Програмата на ХV Международен панаир на традиционните занаяти включва музикална и танцова програма с изпълнения на Национален Фолклорен Ансамбъл „Българе“, Фолклорен ансамбъл „Зипка“ от Хърватия, Вокална група „Авигея“, Габровски фолклорен ансамбъл „Сивек”, Димитър Льолев квартет и Оркестър „Габрово”.

За Международен панаир на традиционните занаяти

За първи път Панаирът се провежда през 1990 година. Задачата му е да възстанови в музейна среда панаир от близкото минало, но с акцент върху занаятчийското производство. През 2003 година той прераства в международен.

Международният панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“ е единственият панаир, организиран по музейна концепция и при строго придържане към традициите. Панаирът е призван да образова и възпитава, както и да популяризира мисията по опазване на културното наследство. В дните на събитието се срещат занаятчии от страната и чужбина, обменят опит и създават нови контакти, а посетителите получават възможността за съпреживяване на традициите по един неповторим начин.