Бал на отминалите времена – РИМ Габрово

Първият мъжки бален костюм за инициативата „Бал на отминалите времена”

 

В Регионален исторически музей – Габрово постъпи като дарение първият мъжки бален костюм за „Бал на отминалите времена”. Това съобщи Николета Маринова, която реализира инициативата.

Първият мъжки бален костюм е дарен от Георги Цветков, който е завършил през 1978 г. средно образование в ЕСПУ „Максим Райкович” – гр. Дряново, сега СУ „Максим Райкович” – Дряново.

Костюмът е ушит в ДПП „Боби Денчев” в гр. Дряново от плат – китайско дубле, закупен от ЦУМ – София през 1978 г.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Заедно с костюма като дарение постъпиха и 3 снимки от 24 май 1978 г., показващи духа на баловете в Дряново. Директор на училището тогава е народният учител Михайл Военкин. През тази година завършват два класа, с класни ръководители Стефка Димитрова – на 11 „а”, Стефка Николова – на 11 „б”. Абитуриентският им бал се е състоял в ресторант „Здравец” в град Дряново.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Това е роклята, с която историкът Даниела Цонева навлезе в живота.

Мъжкият костюм, както и дарените до сега бални рокли, ще може да видите в изложбата „Бал на отминалите времена. Тя ще бъде експонирана в сградата на Регионален исторически музей-Габрово от 28 август до 14 септември 2017 г. В деня на откриването й ще бъде награден най-хубавият бален тоалет от постъпилите дарения.

 Все още може да се включите в дарителската кампания „Бал на отминалите времена”

 Ако желаете ваша рокля или бален костюм да станат част от изложбата, може да посетите Регионален исторически музей – Габрово на ул. „Николаевска” №10, от 9:00 до 17.30 ч. през делнични дни.

Телефон за предварителна информация: 066/ 80 97 67 или 0879 124 097 – Николета Маринова, уредник.

 

РИМ, Габрово