новини

Инфрачервено отопление

 ИНФРАЧЕРВЕНО  ОТОПЛЕНИЕ

През последните години все по-голяма популярност добиват инфрачервените отоплителни уреди.

Kaквo пpeдcтaвлявaт вcъщнocт инфpaчepвeнитe лъчи?  

Инфpaчepвeнoтo излъчвaнe e вид eлeктpoмaгнитнo излъчвaнe,  фopмa нa eнepгия, кoятo зaтoпля тeлaтa и пpинaдлeжи към чepвeния cпeктъp нa извън видимaтa cвeтлинa.

При включване на инфрачервен уред в дадено помещение, той затопля повърхността на стените, пода и тавана, мебелите,  хората, които са в зоната на пряко лъчение. Самият въздух започва да се затопля от момента, в който температурата на стените се изравни с неговата температура и я надвиши.

Лъчите, излъчвани от отоплителните уреди, са само инфрачервени, докато в невидимата част от слънчевия спектър има освен инфрачервени и ултравиолетови лъчи. Човешките очи нe виждaт в тoзи cпeктъp, нo ниe чyвcтвaмe тaзи eнepгия, когато температурата на съответното тяло е по-висока  от тази на човешкото. Т.е. xopaтa възпpиeмaт инфpaчepвeнитe лъчи oт нaгpeтитe тeлa кaтo yceщaнe зa тoплинa.

Инфpaчepвeнитe лъчи ca къcoвълнoви, cpeднoвълнoви и дългoвълнoви.

Дължинaтa нa eлeктpoмaгнитнитe вълни, излъчвaни oт нaгpeтитe пpeдмeти, зaвиcи oт тeмпepaтypaтa на телата. Koлкoтo пo-виcoкa e тя, тoлкoвa пo-къca e eлeктpoмaгнитнaтa вълнa и cъoтвeтнo излъчвaнeтo e пo-интeнзивнo.

Инфрачервеното излъчване е електромагнитно излъчване с дължина на вълната от 770 nm до 1 mm, т.е. – по-голяма от тази на видимата светлина и много по-малка от тази на микровълновото излъчване.

Късовълнови нагреватели се използват най-често във външните части на заведенията и ресторантите. Наричат ги  отоплителни лампи, защото светят като такива. Заставайки под тях хората усещат приятна топлина и често си задават въпроса как работят тези уреди.  Нали обикновено отоплителните уреди се монтират на ниско, защото затопленият  въздух  се издига нагоре. Да, така е при конвективните уреди, при които се разчита въздуха да „пренесе” топлината. Но навън, при по-неблагоприятните условия, конвективните отоплители трудно ще се справят. Инфрачервените уреди са реално единствената възможност да се осигури затопляне на открити външни площи.

Късовълновите уреди имат най-малка дължина на вълната – от 780nm до 1400nm, те изглеждат като лампи и светят в червен или жълт цвят. Малък процент от излъчените лъчи са толкова къси, че са на границата между видимия и инфрачервения спектър и затова ги виждаме.

Този тип нагреватели затоплят бързо, веднага след включването им.   Обикновено се използват за работа навън, в по-сурови условия – при вятър, дъжд, сняг,  във външните части на ресторанти, барове, зимни градини, тераси, беседки, оранжерии или за зоново отопление на отделни работни места в големи производствени халета. Късовълново отопление се използва и при необходимост от затопляне на пиленца, прасенца и други малки животни, ползва се и в терариуми или за топли витрини. Тогава се употребяват основно отоплителни крушки с мощности от порядъка на 250W. При нужда от отопление в оранжерии и животновъдни ферми, се ползват инфрачервени уреди със специална конструкция, позволяваща измиване отвън и отвътре.

При избора на уреди за ползване на открито е важно да се провери тяхното ниво на защита от прах и влага – IP. За работа при дъжд и сняг са подходящи нагревателите с IP минимум 55.

Предлаганите късовълнови уреди са с различни мощности – от 600, 1200, 1500, 2000 до 6000W и повече.  По-мощните уреди са подходящ за отопление на помещения с голяма височина – спортни и търговски зали, магазини, изложбени площи, оранжерии и други. Принципът на работа чрез излъчване осигурява постигане на по-равномерно разпределение на топлината във въздуха по височина в помещението. При лъчистото отопление значително се намалява запрашеността в помещенията, което се постига благодарение на по-ниските температури на излъчващите повърхности и по-малката подвижност на въздуха.

Когато се изисква затопляне на външни площи, в зависимост от разположението им спрямо околните сгради и наличието на ветрозащита, се залагат 250-500 W/m2. Уредите за външни площи са с по-голяма интензивност от тези, които са предвидени за ползване вътре, защото трябва да преодолеят неприятното усещане за студ, породено от студения външен въздух и повече или по-малко интензивното въздушно течение.

Средновълновите нагреватели са подходящи за закрити и частично открити пространства. Те не излъчват светлина, топлината им е мека и приятна. Подходящи са като за жилищни и офис помещения, така и за беседки, тераси, барбекюта, закрити басейни, магазини, производствени цехове. Този вид уреди не светят при включване. Дължината на вълната при тях варира от 1400nm до 3000nm. Обикновено са с мощност от 600 до 4000W.

Дълговълновите нагреватели са най-подходящи за отопление на жилища.

За предпочитане – жилища с добра топлоизолация и качествена дограма.

Въздействието на дълговълновите топлинни лъчи е с благоприятно влияние върху човешкия организъм.

Дълговълновото лъчисто /инфрачервено/ отопление осигурява чувство за топлинен комфорт при 20-22 градуса температура на въздуха. По подобен начин човек се чувства при 25-26 градуса температура на въздуха при ползване на конвективно /въздушно/ отопление, примерно с климатик. Еднаквото усещане при различна температура в двата случая има своето обяснение  – усещането за топлина зависи от топлообмена между човешкото тяло и околните повърхнини. Въздухът може да е с температура над 25 градуса и на човек да му е хладно, особено ако се намира близо до външна стена, която е с температура на вътрешната повърхност около 15 градуса. И обратно – ако стените са затоплени, човек се чувства добре и при температура на въздуха  18 – 20 градуса.  Разбира се,  различните хора  имат различни  изисквания  и  усещания, но за преобладаващия процент от тях при лъчисто отопление за комфортна се приема температурата от 20 до 22 градуса. Сега, когато стане въпрос за качество на отопление, сме свикнали да гледаме термометъра, отчитащ температурата на въздуха. С все по-разширяващото се ползване на лъчистите отоплителни системи, по-важно ще е да знаем повърхностната температура на стените, пода и тавана.

Инфрачервеното отопление създава усещане по-добър комфорт при по-ниска температура на въздуха в сравнение с конвективното.

Благодарение на това е и по-икономично.

През последните години  се увеличава  използването на инфрачервени отоплителни уреди. Не на последно място условия за това създава и нарастващия брой жилища с добра топлоизолация. Съществено условие за икономично отопление е наличието на външна изолация на жилището. Тя е важна за икономичната работа на всяка отоплителна система, но при лъчистото отопление е от още по-голямо значение, защото уредите затоплят директно стените. Препоръчително е, преди да се вземе решение за вида на отоплението, да се помисли да подобряване термостабилността на жилището.

Комбинацията от добра изолация на жилището с лъчисти отоплителни уреди осигурява икономично отопление, свеж въздух и комфортно усещане.

Дълговълновите инфрачервени отоплители се предлагат във вид на панели. Панелите са изключително тънки и компактни, позволяват монтаж на стена или таван. Излъчват с най-голяма дължина на вълната – от 3000 nm до 1mm. Тази дължина на вълната е и най-благотворна за човешкия организъм. Панелите са с много малка консумация – от 300W до 800W на час. Инфрачервените /топлинните/ лъчи се излъчват и разпространяват под формата на електромагнитни вълни, докато на пътя им не „застане” материален обект. Тогава голяма част от лъчите се преобразуват в топлина, друга част се отразяват, преобразувайки се в топлина при „среща“ с друг материален обект. Така те затоплят стените, пода, тавана, които акумулират топлина и впоследствие я излъчват обратно в помещението. При отопление с лъчист уред няма опасност от завихряне на въздух с прах и микроби в помещението. Самият въздух не се изсушава, а остава с оптимална влажност и е благоприятен за обитателите, затова лъчистото отопление е подходящо и за хора с астма и алергии. Стените са винаги по-топли от въздуха, това намалява до минимум предпоставките за поява на конденз и мухъл.   За добре изолирано помещение /външна изолация примерно стиропор  6-8 сm, качествена дограма, изолиран под, таван, …/ с площ 16-20 кв. м е необходим панел InfraHEAT с мощност 800 W.

Освен че притежават висока ефективност, отоплителните панели InfraHEAT са стилни, компактни, надеждни, с дълъг живот и не изискват поддръжка.

Има различни серии – стандартна серия, луксозна серия с бяло или черно стъклo, огледални панели и панели-картини,  които могат да бъдат поръчани от всеки според индивидуалният му вкус и според интериора на стаята, за която е предвиден.

http://www.infraheat.bg/

Всички права запазени на публикуваните материали на сайта на Онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии © All publications on the Online magazine for Textiles, Clothing, Leather and Technology site are copyrighted© Alle Veröffentlichungen im Online-Magazin für Textilien, Bekleidung, Leder und Technologie sind urheberrechtlich geschützt ©