Бангладеш може да изпревари  Китай

Бангладеш може да изпревари  Китай, за да стане най-големият доставчик на облекло в ЕС до 2020 г.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии   Според доклад в последния брой на световната информационна компания Textiles Intelligence, Бангладеш може да изпревари Китай, за да стане най-големият доставчик на облекло в Европейския съюз (ЕС) до 2020 г.

През 2016 г. вносът на облекло в ЕС от Бангладеш  се е увеличил в размери  за девета поредна година.  В  резултат на това делът на Бангладеш за внос на облекло в ЕС от всички източници са се  удвоили през деветгодишният  период от 12,2%  до  23,4%.

Китай, за разлика от тях е претърпял допълнителни загуби на пазарен дял от внос на облекло през 2016 г. в ЕС. Тази тенденция е известна от известно време и прогнозата е, че ще продължи, тъй като китайската индустрия се бори с проблемите на нарастващите разходи и недостиг на работна ръка.

През 2016 г. делът  на вносът  на облекло в ЕС от Китай  за шеста поредна година е намалял  до 37,9%.  През 2010 г. над половината от количеството  на  вносът  на облекло в ЕС идва от Китай, но до 2016 г. е направен едва една трета, което се  е отразило  в трайна тенденция на купувачите от ЕС да се снабдяват от алтернативни места.

В опит да запазят своя пазарен дял, китайските износители изглежда трябва да намалят цените. Само през 2016 г. средната цена от внос  на облекло в ЕС от Китай е намалял с 8,2%.

Стратегията за запазване на пазарния дял чрез намаляване на цените е неустойчив за дадена страна, в която разходите за труд се увеличават значително, а   недостигът на труд е нарастващ проблем.

Успехът на износителите на облекло от Бангладеш в постигане на бърз растеж на пазарния дял и заплаха за доминирането на Китай в пазара на облекло в ЕС може да се дължи  на два основни фактора. Единият фактор е способността/възможността им да изнасят облекло за ЕС без мито, съгласно споразумение  на ЕС за Общата система за преференции (GSP) и Всичко без оръжия (EBA). Другият е техният фокус върху производството и износ на семпло (обикновено) и основно облекло на конкурентни цени, подпомогнати от ниските разходи за труд.

През 2016 г. Бангладеш е вторият най-евтин доставчик на облекло за ЕС от водещите десет страни доставчици, след Пакистан, но пред Китай. Освен това, той е най-евтиният доставчик сред водещите десет доставчици в 12 отделни категории облекло.

Остава обаче да се види дали този дял от вноса на облекло в ЕС, който идва от Китай ще продължи да пада или ще се изравни. Китай все още има огромни количества неизползван потенциал и капацитетът на индустрията за облекло в Бангладеш за поддържане на растеж в момента остава едно неизвестно количество.

Индустрията на облекло в Бангладеш ще трябва да се справи с редица въпроси през следващите години, за да запази своя напредък. Това са въпроси, които включват нарастващите производствени разходи, опасенията относно сигурността, стачки/протести, свързани с ниски заплати,  лошо отношение към работниците и съответствие с предприятията. Въпреки това,  справянето с тези проблеми може да принуди индустрията да увеличи цените си за износ и това би могло да доведе до намаляване на търсенето.