Техника нунофелтинг в плъстенето на вълна

Техника нунофелтинг в плъстенето на вълна

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

На 1 октомври 2017 г. (неделя) от 11.00 до 17.00 ч. в гр.София ще се проведе работилница за Техника нунофелтинг в плъстенето на вълна. Времетраене: 6 часа. Цена: 60 лв.

Заниманието, което предлагам може да бъде под формата на работилница за направата на нунофелт шал или изделие, което да съчетае множество начини на работа, като ви служи в последствие за мостра и вдъхновение.

Вълната и малко количество декоративни прежди и влакна са включени в цената. Може да си носите ваши прежди и влакна за декорация. Платът за шала не е включен в цената.

Трябва да си осигурите сравнително тънък плат с рехава структура от естествена материя от памук, коприна, вълна, лен или в краен случай – вискоза. Може да бъде и готов шал с характеристиките, изброени по-горе.

Ако не успеете да намерите подходящ плат, разполагам с подходящ памучен плат в кремаво бяло на цена 5 лв. за 1 метър, и няколко големи фини памучни шала в бледо бежово-жълто и кафяво, чиято цена е 12 лв.

Техника нунофелтинг дава необятни възможности за постигане на уникални текстури на новия текстил и може да е полезна на всички, които искат да създават неповторима мода.

Ценността на изделията от плъстена вълна идва и от използването на напълно или преобладаващо естествени материали, чийто комфорт съвременните хора започват да търсят все по-често.

Изделията, създадени в техника нунофелтинг се харесват много от днешните дами, защото освен артистичност, често те притежават финес и ефирност, подходящи за преходните сезони, а дори и за лятото!
Техника нунофелтинг изглежда много лесна и често се показва в клипчета в интернет. За съжаление това е само привидно и зад кадър остават множество съществени тънкости, без които няма да се справите.
Важен е и критерият за добре заплъстено изделие: вълнените и декоративните влакна и прежди трябва да са много добре захванати за основата на плата и в никакъв случай не бива да се отделят лесно, още повече да се ронят! Нунофелт дрехата или аксесоарът след подходящо пране (на ръка, до 30 градуса по Целзий) трябва да запазва формата и размера си, както и добрия си външен вид.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Каква е същината на един съществен и много модерен дял от иначе древната техника на плъстене на вълна, познат под името нунофелтинг или нунофилц?

За по-любопитните веднага ще кажа, че нунофелтингът е открит през последната четвърт на 20 век от две художнички – австралийка и японка, които експериментират в полето на художествения текстил. Същността му се състои в съчетаване на готова тъкан и много малко количество вълна, често с добавяне на интересни влакна и прежди. Крайният резултат е съвсем нова и различна тъкан или готово изделие, което има богата текстура и притежава качествата на ръчно изработен текстил, който сам по себе си може да бъде наречен изкуство, в зависимост от уменията на автора. Всеки аксесоар или дреха, създаден в тази художествена техника, е уникален, защото не може да бъде повторен!
Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна, или кредитна карта на POS терминал на място.

Може да заплатите и предварително по банков път, за което е необходимо да се свържете с г-жа Светлана Костова за данните за сметката и да ви се издаде фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете се обадeте по телефона!

За записване, потвърждаване и допълнителна информация: тел. 0887 99 31 66 – Светлана Костова

***

Носете си непременно две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да отнесете творенията си у дома.

***

Имайте предвид, че често времето на работилницата за създаване на подобен шал е недостатъчно за окончателното му завършване и може да се наложи да направите това у дома.

За ЛАнААрт

ЛАнААрт, провежда индивидуални  и групови работилници и занимания по филц – фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна. Основател на работилницата е Светлана Костова, която е  художник и дизайнер приложни изкуства и художествен текстил,  един съвременен художник с магистратура по история и икономика, преподавател на свободна практика по плъстене на вълна (филц). Нейната мечта е сбъдната, въпреки времето и пътя, който е трябвало да измине и днес тя е отдадена изцяло на заниманията с изкуство. Работи главно в областта на художествения текстил, а филцът е нейната голяма любов, която й дава необятни възможности и поле за изява. „И макар че вече доста години обучавам желаещите на тази магия, наречена плъстене на вълна, все още се чувствам като развълнувана ученичка, която открива това невероятно изкуство! “ – казва Светлана Костова –  “Много от вас ме питат, колко занимания от курса по филц трябва да посетят. Отговорът винаги е бил – колкото искате! Вие решавате, от кое занимание имате нужда, в кой от обявените дни да дойдете в зависимост от вашата заетост и финансова възможност. А можете и да се свържете с мен, и да си “поръчате” занимание в делничен ден или през уикенда, като се договорим в зависимост от моята и вашата заетост. Цената за индивидуалните уроци е същата, както за груповите. Все пак е хубаво да има известна последователност при избора ви и натрупване на знания от по-малкото към по-голямото”.