новини

Шевиците на Стралджа

„Шевиците на Стралджа“ – авторска изложба на Мара Загорчева

„Шевиците на Стралджа“ ИМАМЕ ПАМЕТ, ИМАМЕ ДУХ!


Като докосване до корена, като люлчина песен, като майчина ласка, като топло домашно огнище… Така подейства на всички изложбата „Шевиците на Стралджа“ , подредена с посвещение за Деня на народните будители и предстоящия Празник на Стралджа, Архангеловден. Невероятната Мара Загорчева, един истински родолюбец, съхранител и разпространител на народните традиции, отвори майчината ракла, извади на показ изработени от майка й, от свекърва й и от самата нея десетки карета, престилки, ковьори, покривки, куверти, мильота, чаршафи, черги и мног други ръчно изработени изделия. Над 150 експонати, от които не можеш очи да откъснеш, запленен, вдъхновен, очарован!

С тази изложба Мара Загорчева сътвори истинско народно съкровище, което доказва сръчността на българката, усета й към красота, желанието й да предизвиква възторг. Доказа ни, че имаме памет, имаме дух, че сме пребогати и силни. Направи препратка към всеки български дом, в който с талант, въображение, умения са създавани истински шедьоври. Не стигнаха думите, за да бъде максимално силно представено богатството на народния гений. След емоционалното представяне на изложбата от Тянка Ташкова с топли приветствени думи и сърдечна благодарност се обърна Гроздан Иванов, зам.кмет на общината, за който най-естествено беше да поднесе поклон пред хората като Мара Загорчева, пред всички съвременни будители на Стралджа, които дават пример за просветеност, култура и българщина. От името на кмета Атанас Киров бе поднесен поздравителен адрес, в който се казва: “С експонирането на Вашата оригинална етноизложба „Шевиците на Стралджа“ Вие не само ни поднасяте колоритната картина от миналото, но ни представяте и образа на българката – с вълшебната сръчност, с богатото въображение, с мисълта за рода и неговото съхранение. Отваряте сетивата ни за българските добродетели и духовност, зареждате ни със стремеж да не забравяме нашите предшественици и да се гордеем с тях.Пожелавам Ви здраве и още много позитивна енергия за подобни родолюбиви инициативи“.

Тази изложба е един поклон към миналото на нашия край, тя е засвидетелстване на почтителност и уважение към хората от други времена. И обещание, че с нашите усилия , чрез нашата памет, споменът за тях ще живее, а този вид изкуство ще пребъде. Не напразно сред експонатите бяха отличните свидетелства на Ганка и Йордан Загорчеви, родители на Мара Загорчева, от легендарното и много авторитетно Земеделско училище в Стралджа, възхищение обра готварския бележник на Ганка Загорчева от 30-те години на миналия век където с краснопис за завиждане са събрани рецепти за супи, ястия, десерти и зимнина.
„Не се срамувам, напротив, гордея се с дълбокия си селски корен, защото той ми даде скромност, честност, почтеност. На него дължа вдъхновението си, силата на духа, любознателността, търпението, упоритостта, неизтощимата енергия!“, каза дълбоко развълнувана г-жа Загорчева отправяйки топла благодарност към родителите си и всички изиграли ролята за изграждането й като личност и достоен човек. Тя отправи и своето послание към младите: „Живейте в настоящето, мечтайте за бъдещето, но не забравяйте миналото. Там, в жаравата на спомените, в историята на родовата памет, ще откриете богатство, което зарежда, обогатява и облагородява! Гледайте, радвайте се! От българско, по-българско и от стралджанско по-стралджанско!“


Само в деня на откриването на изложбата през залата преминаха безброй почитатели на народното изкуство. И всеки с възможно най-висока оценка на „Шевиците“. Разказваха се спомени, възкресени бяха интересни случки, приятелства, поднасяха се благодарности към учители, към майстори , предали уменията си напред във времето.

Стралджа преживя своя Първи ноември по най-оригиналния и вълнуващ начин, доказвайки твърдението, че талантът се проявява там, където има горещо сърце и истинска обич към родното, че будителите са тези, които по всяко време могат по свой начин да възпитават, да просвещават, да даряват светлина.

Община Стралджа

Всички права запазени на публикуваните материали на сайта на Онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии © All publications on the Online magazine for Textiles, Clothing, Leather and Technology site are copyrighted© Alle Veröffentlichungen im Online-Magazin für Textilien, Bekleidung, Leder und Technologie sind urheberrechtlich geschützt ©