Празник на занаятчиите

Празник на занаятчиите

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Св. Спиридон е покровител на занаятчиите. През Възраждането, всяка еснафска организация си имала свой патронен празник, свързан с определен светец, покровител на занаята. Колкото по-богат и силен бил еснафът, толкова по-тържествен и пищен бил празникът посветен на светеца патрон.

В ЕМО „Етър” тази традиция намира своето продължение. През 1980 г. се ражда идеята за Празник на занаятчиите или Ден на Св.Спиридон (12 декември) светецът, покровител на най-много занаяти. На този ден се събират всички майстори, за да споменат починалите, да почетат живите, да се повеселят – традиция, която се спазва и до днес.

И тази година ЕМО „Етър” Ви кани на Св. Спиридон – празник на занаятчиите с разнообразна програма.

ПРОГРАМА
11 декември г. 2017 г.

12.00 – 14.00 ч. Майстор за един ден – музейните служители влизат в ролята на майстори, но не за да крадат занаят, а за да премерят сили в една символична надпревара.
Място: Занаятчийска Чаршия

12 декември 2017 г. с вход свободен

10.00-10.45 ч. Празнична литургия. Място: Църква “Свето Богоявление”

11.00 ч. Поднасяне на цветя пред барелефа на Лазар Донков и обща снимка на служителите и майсторите. Място: пред Сакова къща

11.15 ч. Откриване на фотоизложба „Някогашните занаяти през погледа на фотографа Крум Савов”, гостува Регионален етнографски музей, гр. Пловдив. Място: Изложбена зала

12.15 ч. Представяне на проект „Как се вади шарлан“. Място: Шарланджийска работилница

Представяне на изложбите:  „Мечта вградена в камък и дърво” и „Съградено и съхранено”

14:30 ч. Специализирана беседа за шарланджийството. Място: Шарланджийска работилница