Професия „продуцент“ – умения, талант и предприемачески дух

Професия „продуцент“ – умения, талант и предприемачески дух

С публичната лекция на собственика и изпълнителен директор на продуцентска къща “ДРИЙМ ТИЙМ ПРАДАКШЪНС” АД „Професия „продуцент“ – умения, талант и предприемачески дух” беше дадено началото на обучението в магистърската програма „Сценични изкуства, мениджмънт и продуцентство” на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

В рамките на лекцията Евтим Милошев запозна широката аудитория с професията на продуцента и нужните знания, умения и талант. Вярвайте на мечтите си! – така се обърна към присъстващите в залата един от най-успешните български продуценти. Тази среща за мен е специална, защото нашето общуване има смисъл и послание, сподели още той.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

В представите на хората продуцентската професия се свързва с успеха, но зад този успех се крие сериозен труд, категоричен е Евтим Милошев. Според него продуцентът трябва да разбира от финанси, да може да управлява хора, да бъде и малко психолог, за да работи успешно с егото на талантите. Той е един вид краен авторитет, който обединява и управлява всички творчески и нетворчески процеси.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Милошев коментира и дефицитите в правната рамка, свързани с продуцентската професия. Понятието „продуцент“ се появява за пръв път в българското законодателство през 1993 г., през 2000 г. се появява и понятието „филмов продуцент“, но като цяло представеното в законодателството понятие „продуцент” е много общо. Липсват дефиниции за видовете продуцентство, което създава предпоставки за несигурност в правния статут на продуцентите.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Лекторът отговори на въпросите на аудиторията и коментира още различните етапи на реализация на аудио-визуално съдържание, уменията, които създават нови бизнес модели, смелостта да си „пионер“ в това, което правиш и да вярваш на мечтите си, въпреки средата и въпреки обстоятелствата.

Намерих смисъл в поканата на Варненския свободен университет, защото това е двустранно общуване и ако аз мога да ви създам мотивация, желание или интерес, утре ще има подготвени хора, с които да работя.

В рамките на публичната лекция на Евтим Милошев стана ясно, че средствата, предвидени за участието му като лектор ще бъдат дарени за две стипендии за обучение в магистърската програма „Сценични изкуства, мениджмънт и продуцентство“, където от тази учебна година той е преподавател по дисциплината „Подуцентство“.

Желаещите да кандидатстват за стипендия трябва да имат отличен успех от завършена предходна бакалавърска или магистърска степен и да подготвят мотивационно писмо, което да изпратят на имейл: info@vfu.bg до 15 декември 2017 г.

За тайните на успешните продукции и телевизионни сериали, за търпението и тежестта на славата ще чуете от първо лице от един от най-успешните продуценти у нас.Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Евтим Милошев започва кариерата си като репортер в студентска програма “Ку-Ку”. През годините е бил продуцент на “Хайде на бас”, “Шоуто на Слави”, “Вот на доверие”, “Красавицата и отличникът”, “Комиците”, три сезона на “Сървайвър”, Операция “Слава”, “Урок по родолюбие”, “Нека говорят с Росен Петров”. Бил е радиоводещ в БНР, програма “Христо Ботев” и Дарик радио, както и главен редактор на в.“Софийски имоти”.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  През 2006 година заедно с Любомир Нейков основава „Дрийм Тийм Прадакшънс” АД. Компанията е продуцент на най-рейтинговото предаване по BTV – “Комиците”, както и на най-хитовият комедиен сериал в българския национален ефир – “Столичани в повече”, който отбелязва рекордна гледаемост, достигайки 2.2 милиона зрители на епизод. За 8-годишната си история компанията е натрупала опит и с продуциране на предаванията „Нека говорят”, пет сезона на един от най-успешните риалити формати в света – Сървайвър”, специализираните предавания „Операция Слава”, „Урок по Родолюбие” и “Българските следи”. Освен с телевизионни проекти, Дрийм Тийм Прадакшънс успешно е реализирала и пет национални турнета на Комиците и театрални проекти, като илюзионния спектакъл „Магията на Ненчо”, който се играе на сцената на театър Българска армия и “Скакалци” на Ст. Л. Костов на сцената на Държавен сатиричен театър.

От тази учебна година Евтим Милошев ще бъде водещ преподавател в магистърската програма по дисциплината „Продуцентство“.