Народна астрономия и метеорология

Народна астрономия и метеорология

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Интерактивна изложба “Народна астрономия и метеорология” е открита в Общински исторически музей – Кнежа и експозицията  може да се разгледа до 1 февруари 2018 г.

Изложбата илюстрира народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, както и за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др. Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на земята. Народната метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните или природните явления.

Етнографският музей съхранява народната материална култура, но също така пази народните традиции, вярвания и обичаи, като ги представя по актуален и интерактивен начин. Тук можете да откриете светогледа на предците ни като усетите мъглата като Змей, бълващ дим от ноздрите си; да видите как на Гергьовден всяка капка става на жълтица; да срещнете Голямата мечка и да научите много интересни методи за познаване на времето по природни явления, растения и животни; да се научите как се правят гадания и магии; да преоткриете съзвездията по интерактивен макет на северната небесна полусфера; да се забавлявате с гатанки, приказки, и още много други.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

                  Снимков материал: Регионален етнографски музей, Пловдив

 Изложбата се осъществява с подкрепата на: Министерство на културата, Клуб „Приятели на РЕМ – Пловдив”, Регионален природонаучен музей – Пловдив.