Сдружение „Български музеи“  връчи първите музейни годишни награди

Сдружение „Български музеи“  връчи първите музейни годишни награди

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

По повод своята пет годишнина Сдружение „Български музеи“  връчи първите музейни годишни награди, които отбелязват приноса на музеите към съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на България на 30 ноември 2017 г. Председателят на Сдружението Борис Хаджийски поздрави всички по повод юбилея и подчерта смисъла от това, заедно музеите и галериите да гледат в една посока и да продължат с много ентусиазъм мисията по опазване на културното богатство на нацията. Той изрази своята надежда, че връчването на годишни награди, които да поставят фокуса върху добрите практики в българските музеи, ще се превърне в традиция. От името на екипа на Министерството на културата заместник-министър Амелия Гешева пожела на Сдружението още много пъти по 5 години и заяви, че в лицето на министерството музейната колегия има партньор, който ще работи за възможно най-добрата реформа в българските музеи, така че да има повече средства в сферата на опазването на движимото и недвижимото културно наследство. Тя връчи отличието “Музей на годината” на Регионалeн природонаучен музей – Пловдив.

В категорията “Събития и работа с публика” беше отличен Етнографски музей на открито „Етър“ за XIV Международен панаир на традиционните занаяти.

С грамота за цялостен принос в развитието на музеите бе удостоен директорът на Нумизматичен музей – Русе, проф. Димитър Драганов.