НосиЯ до сърцето си

НосиЯ до сърцето си

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

В Националния етнографски музей – София е открита благотворителната изложба „НосиЯ до сърцето си”. Събитието е част от инициативата на Фондация „БЪЛГАРИН“ за насърчаване и подпомагане на талантливи деца, изучаващи български фолклор.

Изложбата ще гостува в Националния етнографски музей до 26 декември 2017 г., а от 27 декември 2017 г. до 12 януари 2018 г. картините ще бъдат представени в Гранд Мол Варна.

Творбите в благотворителната изложба са дело на художничката Юлия Бузилова. Авторката представя в своята четвърта самостоятелна изложба 11 картини с фолклорна тематика и мотиви. Платната ще бъдат предложени на благотворителен онлайн търг, като с реализираните приходи ще бъдат закупени народни носии на деца – таланти от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел и Народно читалище „Христо Ботев” гр. Калофер. Една от картините, участващи в благотворителната изложба, е вдъхновена от фотография на Асен Великов, направена по време на Роженския събор през 2016 г. Средствата от продажба на картината ще бъдат дарени на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН в подкрепа на дарителската кампания за образователен център в Националния етнографски музей.