121 години Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе

 Традиции, иновации, просперитет

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Тържественото честване на 121-та годишнина от създаването на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе се проведе на 6 декември 2017 г. в Камерна зала на Доходно здание – Русе.

Патронният празник на училището отново се преобрази в уникално модно шоу с атрактивни авторски модели – дело на възпитаниците на гимназията. В модното дефиле бяха представени облекла с народни и етно елементи, модерни и съвременни тоалети, бални рокли до екстравагантни модели с космос мотиви.
Цялата седмица от 4. до 8 декември 2017 г. бе богата на инициативи по повод основаването на първото извънстолично девическо професионално училище в България. Празнично издание на традиционния училищен вестник, турнир по тенис на маса, поднасяне на цветя пред барелефа на патрона Недка Иван Лазарова, викторина, самостоятелна изложба с рисунки на ученичка от 11 клас, тържествено светване на училищната коледна елха и др. – палитрата от разнообразни изяви по повод честването на училището мотивира учениците за пореден път да развият талант, креативност и въображение.

В своята дългогодишна история, Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе се е превърнала в емблематично място, в което младите хора получават качествено и отговарящо на съвременните образователни изисквания професионално образование. Неслучайно в празничната седмица педагогическият колектив взе участие в обучителен семинар в РУ „А. Кънчев“, свързан с адаптирането на образователната система към дигиталното поколение и предизвикателството как да бъде един традиционен урок по-интересен за учениците от дигиталното поколение.

Равносметката за 121 години традиции и опит: Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе е с авторитетно присъствие в крайдунавския ни град и с ключова роля за професионалното образование в страната. Висококвалифицирани и вдъхновяващи учители. Креативни, мотивирани, успешно реализиращи се ученици.

„Ние обличаме духа, а не само тялото си“
Ивон Делендр

Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе