Екзотична изложба на индонезийски батик на пристанище Бургас

Екзотична изложба на индонезийски батик на пристанище БургасСписание за текстил, облекло, кожи и технологии

Посолството на Република Индонезия у нас, в сътрудничество с бургаската школа по батик с ръководител Златка Бобева към читалище “Асен Златаров”, организират Екзотична изложба на индонезийски батик в Магазия 1, Пристанище Бургас, съобщава община Бургас.

Изложбата ще бъде открита на 19 декември от 17.30 ч. В програмата е предвидена демонстрация на прочутите индонезийски танци, поредица от събития за отбелязване на 61 години дипломатически отношения между Индонезия и България, и 72 години независима Индонезия.

Текстилът батик, който ще бъде показан в тази изложба, в по-голямата си част датира от ранния ХХ век до настоящето и е част от личната колекция на Нейно Превъзходителство Сри Астари Расджид – посланик на Република Индонезия за България, Албания и Македония.

Батик е една от най-високо развитите форми на изкуство в Индонезия и заема специално място в историята и културата на страната. През 2009 г.  индонезийският батик е признат от ЮНЕСКО за шедьовър в нематериалното наследство на човечеството.

Развитието на батик в Индонезия е повлияло силно върху нейните традиции и култура. Последователно навлезлите религии (хиндуизъм, будизъм и ислям), колонизаторските вълни (китайска, индийска, арабска, португалска, холандска и английска), както и развитието на високоизтънчена култура в дворовете на Ява и Суматра, всички това е оставило своя отпечатък върху индонезийския батик.

Изложбата гостува до 20 декември 2017 г. и след това тя ще отпътува към друго място.