“Жива изложба” на народни носии

Жива изложба на народни носии

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Радослав Радков е родом от Варна, майка му е от гр. Белослав, а баща му от с. Широково, Русенско. Детството си прекарва в с. Острица, Русенско. По настояще живее и работи във Варна. В етнографски аспект неговият произход е смесен.

Запленен от красотата на българската носия започва да колекционира преди повече от 10 -11 години, когато намира и старите носии на собствената си рода из къщните сандъци. Заедно с това се запознава и тясно със спецификите на различните етнографските групи в България. След първите пет години спира за кратък период от време, но както сам обича да се изразява „Това е краста, която не се лекува“.

На 1 март, Радослав Радков, заедно с читалище „Съзнание“-град Белослав, „Виртуален музей на България“, „История в шевици“ и „Фестивал на шевицата“ организират „Жива изложба“ на народни носии от личната му колекция. Основно ще бъдат представени носии от етнографските групи във варненско, но ще има и носии от други региони на България.

Причините за една подобна изложба са няколко.

Избран е първи март, защото е ден на любителското художествено творчество.

Една от основните причини е в същината на самото колекционерство. Всеки колекционер на носии би следвало да гледа на себе си като на пазител на традициите. Той не събира носии за храна на  молците, а да се показва, съхрани и предава невероятното богатство в българската народна носия. Посредством подобни инициативи (като изложбата) се разпалва любовта на хората към народното творчество и се ражда у тях желание да опознаят корена си.

Друга причина, както Радослав сам казва е: „Тъй като с нарастване на интереса се заражда вълна, която е своего рода дрескод по редица фестивали, да се обличат хората в носия е нужно и  да бъдат образовани в тази посока. Не е добре дори когато носиите са нова изработка, те да се съчетават произволно. Това важи и за изработката на самите носии. Изложбата се явява и един образователен инструмент. “

И като последна причина изложбата да се случи е чрез нея да обявим едно събитие, което ще се проведе в Белослав за първи път тази година на 23 юни 2018г. „С носия на „Авренската поляна“ / Първо всенародно веселие край гр. Белослав“. Самото събитие не е замислено толкова като фестивал, колкото като място, където хората могат да прекарат един ден облечени с носии. Да се веселят заедно, да танцуват и да прекарат един по-различен ден, завръщайки се в отминалите времена на предците ни. За хората, които не разполагат със собствени носии, но искат да присъстват сме осигурили такива, които ще могат да ползват под наем.

 Вход свободен!

Организатори на събитието: Читалище Съзнание“- Белослав, Фестивал на шевицата, История в шевици, Virtual Museum of Bulgaria.