Вековна традиция в село Бойница

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Тази година за пореден път НЧ „Надежда-1903“ с.Бойница, организира традиционния „Бал на стари народни носии“. Облечените в носии на бала бяха 19 възрастни и 6 деца. Най-малкият участник в бала беше 9-месечният Ваньо Пламенов.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Характерно за носиите от село Бойница са кенарените ризи с бродерия около врата и ръкавите. Престилките също се отличават с техните бродерии, най-вече рози. Имаме 6 вида престилки: синя, зелена, червена, черна, бяла и черна кадифе. Най-старата женска носия е дълъг касак, на който тази година бе присъдена първа награда.

Първа награда мъже получи носията дълга долома. След тях се наредиха къс касак жени и къса долома мъже. Следва стария бойнишки сукман, като характерното за него е, че е изработен от черна ваба с украса около врата, ръкавите и отзад на гърба. Той се носи с черна бродирана престилка. След това по старост се нареждат вълнениците: син, зелен и червен, като най-новата носия в селото е била фустата, която е изработена от черно кадифе.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Снимков материал: НЧ „Надежда-1903“

Някои от носиите са от преди 130 години и всички са запазени в автентичния си вид. Те всяка година носят първи места и златни медали от участията ни във фолклорни фестивали от национално значение.