Традиция – Новаторство – Индивидуалност. НХА в Българския Културен Институт – Варшава

ИЗЛОЖБА НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТУДЕНТИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ „ТЕКСТИЛ – ИЗКУСТВО И ДИЗАЙН“, НХА В БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ – ВАРШАВА
Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

 

На 24 януари  2018 г. От 18.00 ч. в галерията на Българския Културен Институт – Варшава ще бъдат представени творби на преподаватели и студенти от специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ към Националната художествена академия, град София и Академията за изящни изкуства – Варшава. 

2018 година е Европейска година на културното наследство. Съвместният артистичен проект се провежда в рамките на Фестивал “Полша, запознай се с бъдещето на българското изкуство”, който е организиран от Българския Културен Институт във Варшава под патронажа на Министерство на културата на България. Той ще продължи до юли 2018 г., през целия период на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата съвпада и с юбилей – 100 години дипломатически отношения България – Полша.

Експозицията включва работи на преподаватели и студенти от специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ при НХА. В нея се показват експериментални студентски разработки от областта на текстилното изкуство и текстилния дизайн, отличаващи се със своето новаторство и индивидуалност, базирани на изучаваните традиционни похвати.
Подборът на творбите за изложбата е изцяло подчинен на изучаваните в специалността традиционни български техники, като тъкането, плъстенето, бродерията и други. Селекцията демонстрира стремежа на преподавателите да съхранят традициите на българска култура, пречупени през погледа на младите творци и превърнати в творби с изцяло ново съвременно звучене.
Паралелното участие на преподаватели и студенти е начин да бъде представена приемствеността между творческите поколения. Това е и причината да бъдат изложени повече студентски творби.
Целта на изложбата е чрез творбите на преподавателите и студентите да се представят иновативните процеси на обучение, подчинени на следването на традициите и съхраняването на културното наследство в НХА и Академията за изящни изкуства – Варшава. Чрез тази изложба се надяваме да се създадат близки контакти, които да доведат до бъдещи съвместни проекти между посочените културни институции.

доц. д-р Вержиния Маркарова

 

Изложбата може да се разгледа до 14 март  2018 г.