Съвременни тенденции при създаването на традиционната чешка синя щампа

Кураторката на изложбата, модната дизайнерка Алице Клоузкова, свързва традиционно изкуство със съвременните модни тенденции, като представя млади дизайнери и дава възможност да надникнем в двете останали в Чехия работилници за синьо щамповане.

Откриването на проекта е на 13 февруари 2018 г. в 18.00  ч. в Чешкия център в София, ул. Раковски 100.Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Изложбата „Сини иновации“ се организира по повод номинацията на традиционната занаятчийска техника синя щампа за включване в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, подписана през март 2017 година от Австрия, Германия, Чехия, Словакия и Унгария. В наши дни в ръцете на младите чешки творци, които предпочитат качественото ръкоделие, занаятчийските умения, връзката на традицията и оригиналността, синята щампа е един изключителен материал. Целта на изложбата е да покаже новите възможности на традиционната синя щампа в Чешката република.

Алице Клоузкова завършва Висшия институт за приложни изкуства в Прага (UMPRUM), ателие „Моден дизайн“. След това работи като асистент на академичния художник Йозеф Тяптух. През 2005 г. заедно с Яна Йетелова основават студио SISTERSCONSPIRACY, което е известно преди всичко със своята авторска мъжка мода. От 2014 г. ръководи „Студио за моден дизайн“ в училището за съвременно изкуство „Схоластика“. В рамките на докторантурата си във Висшия институт за приложни изкуства се занимава с традиционните чешки и моравски текстилни традиции и тяхното използване в съвременния дизайн на облеклата. Резултатите от това изследване тя представя в рамките на проекта „Наследство“. През 2016 г. излиза нейната книга „Наследство. Традиция, иновации, мода“.

Проектът се осъществява в партньорство с Висш институт за приложни изкуства в Прага и подкрепата на Национален институт за народна култура, Стражнице.

Изложбата в Чешкия център се реализира с подкрепата на Посолството на Чешката република в София и чешката марка “Бернард”.Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Снимка: Плат със синя щампа (c) Tomáš Brabec / Томаш Брабец