Колекционер дари 178 шевни машини

Дарение от 178 шевни машини получи Регионален исторически музей – Велико Търново. Голямата колекция е предоставена  от Почетния гражданин на гр. Златарица Иван Вачков.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Страстен колекционер, г-н Вачков събира шевните машини в продължение на 55 години. 10 от машините са крачни, а останалите-ръчни. Най-стара в сбирката е  немска, мрака  “Кьохлер”, произведена през 1893 г., а най-новите експонати са от средата на 60-те години на ХХ век. В колекцията има 36 модела на прочутите американски шевни машини “Сингер”, Уникати са 102-годишна „Британия” с оригиналeн петцифрен фабричен номер и германска „Пфаф”, произведена през 1900 г. Над 150 от шевните машини са действащи и в перфектно състояние.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Сбирката, е най-голяма и без аналог в България и с нея Иван Вачков е кандидатствал за книгата на рекордите „Гинес”.

Експонатите са с ясен произход и колекционерът е предоставил на музейните специалисти информация за първоначалния собственик, начина на придобиване и техническите параметри и състояние на всяка една машина. В момента  се извършва фондово обработване на колекцията, включващо и частично реставриране и смазване, след което най-интересните експонати ще бъдат показани в специална изложба.