Памукът, произведен в Африка спестява около 63 милиарда литра вода

 Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

В много части на света памукът се напоява изкуствено. В световен мащаб памукът използва повече от 2 100 литра вода на килограм. Това отговаря на около 500 литра вода на тениска.
Cotton made in Africa (CmiA) се отглежда по различен начин. CmiA е устойчив памук от Африка, който се отглежда с изключителната употреба на дъждовна вода. В резултат на  количеството  памук, търгуван като сертификат  CmiA през 2017 г. са спестени приблизително 63 милиарда литра вода – това е достатъчно за доставка на повече от един милион души в Германия с вода за цяла една година.
“При стандартното  земеделие понякога памукът е силно напоен”. “Това може да има крайни последици за нашата екосистема и за наличието на вода като жизненоважен ресурс – особено в районите, които вече са изключително безводни”, казва Tina Stridde, управляващ директор на Aid by Trade Foundation.

С цел да се осигури допълнителна подкрепа за хората в регионите, отглеждането на  Cotton made in Africa (CmiA), реализира проекти за насърчаване на наличието на чиста питейна вода, хигиенни мерки и санитарни условия. Това е необходимо, тъй като заболяването, причинено от замърсената питейна вода е един  от най-често срещащите се проблеми.

Много части на света страдат от изключителна суша, както и предлагането на по-ценна и чиста питейна вода  е рядко.

Според Световната здравна организация (WHO) повече от 30% от населението на Субсахарска Африка (африкански континент, намиращ се на юг от пустинята Сахара) няма достъп до чиста питейна вода.

Материалът е по повод Световният ден на водата 22 март по източник: PEINTERNATIONAL  и  Ежедневното потребление на вода в Германия през 2016 г. / Statista/