От Виена до Константинопол

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Регионален етнографски музей-Пловдив и Регионален исторически музей – Русе на  28 март 2018 г. ще открият съвместната си изложба „ОТ ВИЕНА И КОНСТАНТИНОПОЛ. ЕТНОГРАФИЯ НА ГРАДА“ от 18.00 ч. в салона на втория етаж на Регионален етнографски музей – Пловдив.

 Във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Регионален исторически музей – Русе и Регионален етнографски музей – Пловдив  са подготвили интересен поглед към следосвобожденската действителност в големите български градове. Европейските културни влияния и модни тенденции достигат от Виена до Русе по Дунава, а до Пловдив – от Константинопол.

В края на ХІХ в. Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на две империи, чиито столици са се превърнали в символи за страните от Балканите. Ще научите с кого и с какво са се съизмервали нашите деди, как са започнали да устрояват градовете и домовете си в възстановената българска държава, с какво са се развличали, какво са похапвали и какви дрехи и аксесоари са носели.

Изложбата ще бъде отворена за посещения в Регионален етнографски музей – Пловдив  до 28 юни 2018 г., а след това ще бъде представена в Регионален исторически музей – Русе.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.