Изложба „ТРЕПКА БЪЛГАРСКА”

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Национален етнографски музей и АНДАРИ имат удоволствието да Ви поканят на откриване на изложбата „ТРЕПКА БЪЛГАРСКА” на 24 април 2018 г. от 18.00 ч. в Националния етнографски музей на пл. „Княз Александър I“ № 1 в гр. София.

Автор е Венцислава Великова от Белослав, която представя свои художествени текстилни пана, вдъхновени и изработени по мотиви от български трепки. Организатори и куратори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева.

Изложбата се показва в партньорство с ИЕФЕМ-БАН и с подкрепата на община Белослав. Национален етнографски музей участва в изложбата с трепки от своите фондове. Куратор от страна на музея е гл. ас. д-р Андрей Тонев.

„За своите художествени пана Венцислава използва вълнени платове, престилки и карета от раклите на старите къщи на баби и прабаби. Изработените пана включват традиционните български мотиви – части от шевици и носии, заедно с персонажи от българската култура и история. Идеята в нейните произведения не е да връща старото, нито да запазва традициите, а да „реставрира“ красивото в тях и да го поднесе по подходящ начин на съвременното ни ежедневие.” – АНДАРИ