Национален фестивал „Семе българско“

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Петият  Национален фестивал „Семе българско“ ще се проведе от 12 до 13 май 2018 г.  в парк „Казармите“ в град Севлиево.

За пореден път ще се съберат на едно място над 100 изложители на храни, производители на вино, мед, билки, цветя и ръчно изработени сувенири, дървени изделия, декупажи и др. Участие ще вземат  със свои еко продукти и „Фермерски пазари“ – Пловдив и София.

Фестивалните дни ще бъдат изпъстрени с различни инициативи и конкурси, като за първи път „Семе българско“ ще покаже забравените български занаяти и магията на фолклора, запечатали в поколенията българското самосъзнание. Станалият вече традиция за града фестивал тази година акцентира на “семето“ като носител на идентичност, нов живот, традиция и продължение.

Посетителите ще имат възможност да се срещнат с хората, които съхраняват древните български занаяти и ги предават на поколенията. В “Пазители на българските занаяти” ще видите занаяти от XV век като плетене на дантела тип фриволит, плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и др.

Изложба “Различната България” на фотографа Асен Великов, който е радетел на българското и успява да улови магията на фолклора ни, ще покаже разнообразието на българските носии, техните регионални особености и ще разкаже символиката на българските шевици.

В “Къта на занаятите на Идеал Стандарт – Видима”, работещи в компанията ще представят уменията си по дърворезба, плетене на една и две куки, ножарство и изработване на икони от гипс.

ПРОГРАМА

12 МАЙ 2018 г. /събота/

10:30 ч. Официално откриване. Начало на изложението на български производители.

10:30 – 10:45 ч. Инициатива “Съединението прави силата”

10:45 – 12:30 ч. Демонстрации на занаяти, дегустации, творчески работилници, празнична програма на самодейни състави от Община Севлиево

12:30 ч. Спектакъл “Ние, българите!” на ансамбъл “Чинари”*

13:30 – 19:00 ч. Фолклорен маратон с участието на състави от Северна България. Демонстрации на занаяти, дегустации, творчески работилници

19:00 ч. Концерт на Фолклорен танцов ансамбъл “Развитие”

19:30 ч. Концерт на Деси Добрева

20:45 ч. Нестинарски танци

13 МАЙ 2018 г. /неделя/

10:30 ч. Начало на втори фестивален ден.

10:30 – 13:00 ч. Празнична програма на самодейни състави, инициативи, базар “Забравени традиции – живи вкусове” /Селски мол/. Игри и награди от “Зайо Байо”

11:00 – 15:00 ч. Работилничка “Хлябът наш насъщний”

13:00 ч. Концерт на Николай Славеев

14:30 – 16:00 ч. Празнична програма на самодейни състави, игри, творчески работилници

16:00 ч. Концерт на Up-stream voices

16:30 ч. Концерт на Севлиевска духова музика

ОТ КЪЛНА ДО ВЪРХА – ВСЕ БЪЛГАРСКО!

Фестивалът се организира за пети пореден път от РА „Елмазови“ в партньорство с Община Севлиево.