Студенти от НХА създадоха модна колекция, вдъхновена от чипровските килими

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Студенти бакалаври и магистри от специалност „Мода” на Националната художествена академия – София, под ръководството на доц. Анна Аврамова, създадоха колекция, вдъхновена от фигурите и багрите на чипровските килими, която беше представена по време на петия фестивал на чипровския килим, проведен на 5 и 6 май 2018 г. в гр. Чипровци.

Идеята на ревюто на студентите, под името „РЕ–старт, РЕ–дизайн на старото”, е идентичността – кодът на идентичност – добре забравеното старо, което е двигател на всичко ново. Колекцията бе съставена от над 20 модела показани в залата на Историческия музей в Чипровци. Свои модели на тема „Магия за любов”  представи и докторантът към катедра „Мода Рафаела Рафаелова.

Целта на Фестивала на чипровския килим е да се популяризира чипровския килим, като се представи, както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му.

Чипровските килими са прочути в цял свят, заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено. Първоначално килимите били само червено-черни, но по-късно цветната палитра, с която се изработвали се обогатила. На част от килимите сръчните моми преди столетия изтъкавали и годината им на производство. Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

НХА-София