Износът на текстил стигна 2 млрд. евро

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Износът на текстил стигна 2 млрд. евро, рекорд през последните поне 20 години. Това обяви председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) Радина Банкова по време на първата пролетна среща на фирмите от текстилния и шивашки бранш. Организатори са БАПИОТ, със съдействието на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост (ФНСОЛП ) – КНСБ.

С проявата беше отбелязан Денят на леката промишленост. Според решение на МС от 1970 година той се  празнува  всяка година през втория неделен ден от м. юни.

В рамките на срещата се проведе Ден на отворените врати във фирма „Калинел”  ЕООД, гр. Троян. Тя е водеща компания в производството на домашен текстил в Европа и една от най-големите компании в страната. Специализирана е в производството на декоративни възглавници, възглавници за спане, завивки, протектори и калъфи за матраци и е един от големите подизпълнители за шведския гигант IKEA.

“Днешната среща е доказателство, че проблемите могат да се решават само в партньорство и социален диалог”, обяви Цветелина Милчелиева, председател на ФНСОЛП.
По думите й най-големият проблем за бранша са търсенето на кадри и ниските възнаграждения. Когато сме заедно с работодателите, можем да решим всяка една трудност, обяви  лидерът на синдикатът в леката промишленост.
В събитието участваха още вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков, зам.-министърът на българското председателство Олег Петков, представители на водещите български компании в сектора.

Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост (ФНСОЛП ) – КНСБ